Memphis Mafia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Memphis Mafia on kutsumanimi Elvis Presleyn ystävä- ja henkivartijajoukolle, joka kulki hänen mukanaan konserttikiertueilla ja Hollywoodissa. Lehdistö antoi ryhmän leikkimielisen nimen 1960-luvulla sillä perusteella, että Presleyn koti Graceland sijaitsi Memphisissä ja henkivartijat käyttivät tummia pukuja, aurinkolaseja sekä kantoivat käsiaseita.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Memphis Mafiaan kuului vuosien saatossa kymmeniä vakiojäseniä ja todennäköisesti jopa lähemmäs sata henkilöä, sillä Elviksellä oli tapana jaella "kunniajäsenyyksiä" ystävilleen. Varsinainen Memphis Mafia koostui noin kolmestakymmenestä miespuolisesta Elviksen ystävästä ja sukulaisesta. Elviksestä elämänkerran kirjoittanut kirjailija Albert Goldman kirjoitti, että "Elviksellä oli enemmän henkivartijoita kuin Yhdysvaltain presidentillä". Memphis Mafiaan kuuluivat myös Elviksen henkilääkäri George Nichopoulos ja isä Vernon Presley. Tappouhkausten aikana 1970-luvulla Elvistä turvasi konserteissa jopa kymmenet Poliisit sekä FBI ja Memphis Mafian henkivartijat.

Tunnetuimmat Memphis Mafian jäsenet olivat osittain eri aikoina ryhmässä esiintyneet sukulaiset, jotka olivat Elviksen isän Vernon Presleyn uuden vaimon lapset entisestä avioliitosta, Ricky Stanley, David Stanley ja Billy Stanley, serkut Billy Smith, Gene Smith ja Junior Smith. Ystävistä Memphis Mafian vakiojäseniä olivat Charlie Hodge, Joe Esposito, Lamar Fike, Marty Lacker, Cliff Gleaves, Alan Fortas, Larry Geller, Richard Davis, David Hebler, Jerry Schilling, Al Strada, Red West, Sonny West ja Sam Thompson, joka oli poliisi.[1][2] [3] Myös Memphisin sheriffit Roy Nixon ja Bill Morris sekä CIA:ssa ja FBI:ssa työskennellyt sekä useampaa presidenttiä turvannut Dick Grob kuuluivat ryhmään. Lisäksi Elviksen sedät olivat Gracelandissa turvamiehinä, kuten vaikkapa Elviksen äidin Gladysin sukuhaaran kuuluva Travis Smith, mutta yleensä heitä ei lasketa suoranaisesti Memphis Mafiaan. Memphis Mafian ainoa virallisesti hyväksytty nainen oli Elviksen parturiystävä Patti Parry.[4]

Elviksen poliisiharrastusten myötä suurimmalla osalla Memphis Mafian jäsenistä aina hänen isäänsä Vernon Presleytä myöten oli myös täydet poliisin aseenkanto-oikeudet.

Elviksen kuoleman jälkeen 16. elokuuta 1977 ja rahahanojen sulkeuduttua käytännössä kaikki ryhmän kärkinimet ovat tienanneet Elvis-aiheisilla kirjoilla, joita he ovat kirjoittaneet lähinnä ammattikirjailijoiden kanssa. Elviksellä töissä ollessaan kaikki Memphis Mafian jäsenet tienasivat valtavaa palkkaa.

Toisinaan Elvis osti Memphis Mafian jäsenille myös autoja, moottoripyöriä ja jopa hulppeita kartanoita, esimerkiksi vuonna 1970 Elvis osti Sonny Westille häälahjaksi Kartanon. Seuraavana vuonna 1971 hän puolestaan osti George Kleinille myös kartanon häälahjaksi. Jerry Schillingille Elvis osti hulppean asunnon, jossa hän asuu vielä tänä päivänäkin. Jouluna 1970 Elvis osti kaikille Memphis Mafian jäsenille joululahjoiksi uudet Mercedes-Benz autot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Memphis Mafia ElvisPresleyNews.com. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  2. Interview with Sam Thompson Elvis.com.au. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  3. Alan Hanson: “Memphis Mafia” Monikers: Nicknames in Elvis’s World Elvis History Blog. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  4. Patti Parry Has Died ElvisNews.com. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.