Memphis Mafia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Memphis Mafia on kutsumanimi Elvis Presleyn ystävä- ja henkivartijajoukolle, joka kulki hänen mukanaan konserttikiertueilla ja Hollywoodissa. Lehdistö antoi ryhmän leikkimielisen nimen 1960-luvulla sillä perusteella, että Presleyn koti Graceland sijaitsi Memphisissä ja henkivartijat käyttivät tummia pukuja, aurinkolaseja sekä kantoivat käsiaseita.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Memphis Mafiaan kuului vuosien saatossa kymmeniä vakiojäseniä ja todennäköisesti jopa lähemmäs sata henkilöä, sillä Elviksellä oli tapana jaella "kunniajäsenyyksiä" ystävilleen. Varsinainen Memphis Mafia koostui noin kolmestakymmenestä miespuolisesta Elviksen ystävästä ja sukulaisesta. Elviksellä oli enemmän henkivartijoita kuin Yhdysvaltain presidentillä. Memphis Mafiaan kuuluivat myös Elviksen henkilääkäri George Nichopoulos ja isä Vernon Presley. Tappouhkausten aikana 1970-luvulla Elvistä turvasi konserteissa jopa kymmenet poliisit sekä FBI ja Memphis Mafian henkivartijat.

Tunnetuimmat Memphis Mafian jäsenet olivat osittain eri aikoina ryhmässä esiintyneet henkilöt; serkut Billy Smith, Gene Smith ja Junior Smith sekä Charlie Hodge, Joe Esposito, Lamar Fike, Marty Lacker, Cliff Gleaves, Alan Fortas, Larry Geller, Richard Davis, David Hebler, Jerry Schilling, Al Strada, Red West, Sonny West, Ricky Stanley, David Stanley, Billy Stanley, ja Sam Thompson, joka oli poliisi.[1][2] [3] Myös Memphisin sheriffit Roy Nixon ja Bill Morris sekä CIA:ssa ja FBI:ssa työskennellyt sekä useampaa presidenttiä turvannut Dick Grob kuuluivat ryhmään. Lisäksi Elviksen sedät olivat Gracelandissa turvamiehinä, kuten Travis Smith ja Vester Presley, mutta yleensä heitä ei lasketa suoranaisesti Memphis Mafiaan. Memphis Mafian ainoa virallisesti hyväksytty nainen oli Elviksen parturiystävä Patti Parry.[4]

Elviksen poliisiharrastusten myötä suurimmalla osalla Memphis Mafian jäsenistä aina hänen isäänsä Vernon Presleytä myöten oli myös täydet poliisin aseenkanto-oikeudet.

Elviksen kuoleman jälkeen 16. elokuuta 1977 käytännössä kaikki ryhmän kärkinimet ovat ansainneet rahaa Elvis-aiheisilla kirjoilla, joita he ovat kirjoittaneet lähinnä ammattikirjailijoiden kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diamond Joe Esposito ja Elena Oumano: Good Rocking Tonight. Avon Books, 1996. ISBN 0380726947.
  • Guralnick, Peter: Elvis. Graceland. (Careless Love. The Unmaking of Elvis Presley, 1999.) Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Helsinki: Like, 2000. ISBN 951-578-790-4.
  • Nash, Alanna, Smith, Billy, Lacker, Marty ja Fike, Lamar: Elvis and the Memphis Mafia. Aurum, 2005. ISBN 978-1-84513-128-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Memphis Mafia ElvisPresleyNews.com. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  2. Interview with Sam Thompson Elvis.com.au. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  3. Alan Hanson: “Memphis Mafia” Monikers: Nicknames in Elvis’s World Elvis History Blog. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  4. Patti Parry Has Died ElvisNews.com. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.