Melle (Deux-Sèvres)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Melle
Hôtel de Ménoc Mellessä.
Hôtel de Ménoc Mellessä.
Valtio Ranska
Hallintoalue Poitou-Charentes
Departementti Deux-Sèvres
Arrondissementti Niort
Kantoni Melle
Hallinto
 – Pormestari Yves Debien
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 9,76  km²
Väkiluku (2012) 3 673
Postinumero 79500


Melle on Ranskan kunta Deux-Sèvresin departementissa Poitou-Charentesin hallintoalueella. Kymmenen neliökilometrin laajuisessa kunnassa oli vuoden 2012 väestönlaskennassa 3 673 asukasta. Suurimmillaan asukasluku oli 1970-luvun lopulla, noin 4 000.

Mellestä ovat kotoisin sosialistien vuoden 2007 presidenttiehdokas Ségolène Royal, matemaatikko ja fyysikko Marcel Brillouin sekä elokuvaohjaaja Laurent Cantet.

Melle perustettiin Kaarle Suuren valtakaudella hopeakaivokseksi, ja kaupungissa sijaitsi jonkin aikaa myös Ranskan rahapaja. Aachenista löytynyt Kaarle Suuren aikainen kolikko on merkitty lyödyksi Metullossa eli Mellessä. Vanha hopeakaivos on nykyisin matkailukohde.

Mellen muita nähtävyyksiä ovat jopa 1600-luvulta peräisin olevat kaupunkitalot sekä Saint-Hilairen kirkko, joka on Unescon maailmanperintökohde ja Santiago de Compostelaan kulkeneen pyhiinvaellusreitin levähdyspaikka. Kaupungissa on myös vanhoja pesula- ja terveyskylpylärakennuksia. Mellen arboretumissa eli puulajipuistossa on nähtävillä yli sata ruusulajiketta ja kaikkiaan yli tuhat kasvilajia.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: fr:Melle (Deux-Sèvres) & en:Melle, Deux-Sèvres