Meksikon huumesota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meksikon sotilaat jäljittämässä rikollisia. Kuva vuodelta 2010.

Meksikon huumesota on aseellinen konflikti, jota käyvät keskenään kilpailevat huumekartellit ja Meksikon asevoimat.

Huumesotaan on liittynyt yhä enemmän kartellien tekemiä murhia ja joukkomurhia. Nämä ovat tehneet Meksikosta yhden maailman vaarallisimmista maista. Vuonna 2017 ainoastaan Syyriassa surmattiin enemmän ihmisiä kuin Meksikossa.

Kartellit kiristävät suojelurahoja sekä lahjovat ja pelottelevat viranomaisia. Monet kartellien jäsenet ovat entisiä viranomaisia. Meksikon viranomaiset eivät ole saaneet kartelleja kukistettua muun muassa siksi että poliisin henkilöstömäärä on pieni ja poliisien pieni palkka mahdollistaa näiden lahjomisen. Meksikon huumekartellien asema vahvistui, kun Kolumbian huumekauppa luhistui 1990-luvulla[1]. Meksikolaiset kartellit valvovat pääosaa Yhdysvaltain huumekaupasta. Huumekartellit pyrkivät sodassa kaappaamaan toistensa salakuljetusreittejä väkivalloin. Huumekartellit taistelivat keskenään jo 1990-luvulla, mutta nykyisen laajuiseksi kartellien välinen sota leimahti vuonna 2000.

Kun Meksikon presidentti Felipe Calderón julisti vuonna 2006 huumeiden vastaisen sodan, armeija alkoi toimia muun muassa merijalkaväen avulla kartelleja vastaan. Tällöin tilastoidut huumesotakuolemat lisääntyivät räjähdysmäisesti ja ovat kasvaneet sen jälkeen vuosi vuodelta. Hallitus sanoi, että huumekartellit yrittävät saada Meksikon hallintaansa. Huumekartellien johtohahmojen pidätykset ovat toistaiseksi lisänneet, eivätkä vähentäneet väkivaltaa Meksikossa.

Meksikon huumekartellit ovat alkaneet salakuljettaa käteistä huumerahaa kuorma-autoissa Yhdysvalloista Meksikoon, koska Yhdysvaltain viranomaiset ovat alkaneet valvoa elektronisen rahan siirtoa entistä tehokkaammin.[2] Meksikon presidentti pyysi Yhdysvalloilta apua kartellien vastaisessa sodassa. Meksikon huumesodan uskottiin olevan oire siitä, että viranomaiset olivat häviämässä huumeiden vastaisen taistelun laajalti koko Latinalaisessa Amerikassa.

Meksikon huumekauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumekauppareittejä.

Meksiko on merkittävä huumeiden tuotanto- ja kauttakulkumaa. Sen kautta toimitetaan Yhdysvaltoihin valtaosa ulkomaisesta marihuanasta ja metamfetamiinista.[3] Meksikon kautta kulkee myös valtaosa heroiinista vaikka maassa ei tuoteta sitä merkittävästi.[3][4]

Meksikon huumekartellit hallitsevat pääosin huumeiden tukkukauppaa Yhdysvalloissa.[3] Arviot huumeiden tukkukaupan vuotuisesta arvosta vaihtelevat 13,6 miljardista 48,4 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Yhdysvaltain viranomaisten tiukentuneen tilisiirtojen valvonnan myötä huumeiden välittäjät salakuljettavat yhä enemmän huumerahoja takaisin Meksikoon autoissa ja rekoissa.[2]

Kartellien synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumesotaan liittyvien kuolemien määrä kasvoi Meksikossa vuodesta 2008 alkaen.

1980-luvulla Kolumbian huumekartellit veivät runsaasti kokaiinia Yhdysvaltoihin. Meksikossa oli jo pitkään tuotettu laittomasti heroiinia ja kannabista. Marihuana-kaupan synnytti Meksikoon 1960-luvulla Sinaloassa toiminut Pedro Avilés Pérez, joka loi muun muassa ilmasalakuljetuksen. Näin maassa oli valmis kasvualusta kokaiinikaupallekin.

Kokaiinikauppa siirtyi Meksikoon, kun Yhdysvaltain viranomaiset toimivat Etelä-Floridassa ja Karibialla huumeiden salakuljettajia vastaan. Meksikolaiset rikolliset loivat maahan kauttakulkureittejä, ja hyötyivät Kolumbian huumekaupasta ottamalla kuljetusmaksuja. 1980-luvulla Meksikon huumesalakuljetusta johti Miguel Ángel Félix Gallardo, jolla oli yhteys Kolumbian Pablo Escobarin johtamaan Medellínin kartelliin.

Peter Dale Scottin mukaan Gallardon johtama Guadalajaran huumekartelli oli voimakas, koska sillä oli turvallisuuspalvelun tuki ja Yhdysvaltain huumeviranomaiset katsoivat kartellin toimia sormien läpi. Gallardon ohjaamalla kartellilla oli yhteys turvallisuuspalvelu DFS:ään, jonka päällikköä Miguel Nassar (tai Nazar) Haroa CIA tuki.[5] Gallardo jakoi vuoden 1987 jälkeen ryhmänsä eri salakuljetusreittejä hallitseviin erillisiin alaosastoihin lähinnä vaikeuttaakseen poliisin vastatoimia.[6] Meksikon ”kokaiinikeisari” Gallardo pidätettiin vuonna 1989.

Gallardon luomista alaosastoista tuli täysin itsenäisiä kartelleja, jotka alkoivat taistella keskenään salakuljetusreiteistä. Kun Kolumbian huumekartellit kukistuivat, Meksikon kartelleista tuli näiden korvaajia 1990-luvun puolivälissä. Huumesodassa oli tauko 1990-luvun lopulla. Meksikon hallitus yhdisti monta erilaista poliisiorganisaatiota liittovaltion poliisiksi tehostaakseen juuri huumekartellien vastaista toimintaa. Kartellien välinen väkivaltainen kamppailu paheni vuoden 2000 tienoilla.

Vuonna 2000 presidentti Vicente Fox lähetti sotilaita Texasin rajalla sijaitsevaan Nuevo Laredoon pidättämään huumerikollisia. Väkivalta alkoi kiihtyä, kun viranomaiset pidättivät Osiel Cárdenasin, joka johti Gulf-kartellia (Cartel del Golfo). Tämän jälkeen Sinaloan kartelli yritti kaapata tämän kartellin salakuljetusreitit. Seuraava sytyke huumekartellien väliselle sodalle oli se, että eräs vanki ampui La Palman erikoisturvallisessa vankilassa Arturo Guzmán Loeran, jonka veli oli Sinaloan kartellin johtaja Joaquín ”El Chapo” Guzmán[7].

Kartellit ja korruptio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksikon poliisin ja DEA:n takavarikoimaa huumerahaa ja aseita. Kuva vuodelta 2007.

Meksikon hallitus erotti satoja tullivirkailijoita[8] ja poliiseja vuosina 2009–2010, koska heitä epäiltiin huumerikollisten lahjomiksi. Sinaloan kartellin katsottiin laajalti soluttaneen ja/tai korruptoineen Meksikon hallinnon ja poliisin.[9][10]

Meksikon poliisi oli 2000-luvulla heikosti koulutettu, varustettu sekä alipalkattu. Siksi se oli hyvin altis huumerikollisten korruptiolle.[11][12] Huumekartelleissa toimii entisiä poliiseja. Raakoja murhia tekevä Gulf-kartellin alainen Las Zetas -tapporyhmä koostuu muun muassa karanneista erikoisjoukkojen jäsenistä.

Väkivalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaisella merkityissä Meksikon osavaltioissa on eniten huumekartellien välistä väkivaltaa.
Yhdysvaltain viranomaiset pidättivät Tijuanan kartellin johtajan "El Tigrillon".

Kartellit taistelevat salakuljetusreittien hallinnasta.[13][14][15] Kun kartellien välinen väkivalta lisääntyi, presidentti Calderón julisti joulukuussa 2006 huumeiden vastaisen sodan ja käski poliisin ja armeijan hyökkäämään Michoacánin huumekartellin kimppuun. Kartellit kostivat hyökkäämällä armeijan, poliisin ja siviilienkin kimppuun[16] muun muassa asein ja pommi-iskuin. Suora toiminta lisäsi kuolemaan johtavan väkivallan[17] muutamassa vuodessa valtavaksi ongelmaksi. Kartellit surmasivat toistensa jäseniä ja hallituksen edustajia. Kartellien välinen sota ajoi ihmisiä pakoon, koska kartellit saattoivat hyökätä pienelle paikkakunnalle tuhoten rakennuksia ja surmaten ihmisiä.[18]

Tijuanan ja Meksikonlahden kartellin johtohenkilöiden pidätykset lisäsivät väkivaltaisuuksia. Väkivallan kasvaminen jonkun kartellin johtajan pidätyksen takia johtuu muun muassa siitä, että kilpailevat kartellit pyrkivät täyttämään huumekauppaketjuun syntynyttä tyhjiötä.

Eniten huumeväkivallan uhreja oli pohjoisessa Chihuahuassa ja eteläisessä Guerrerossa. Pääkaupunki México oli rauhallinen. Myös hallituksen joukot rikkoivat toimissaan lakia ja ihmisoikeuksia. Jotkut kriitikot jopa syyttivät hallitusta siitä, että ne käyttävät huumesotaa poliittisesti hyväkseen pönkittääkseen valtaansa.[19] Meksikon hallituksen mukaan huumesodassa kuoli elokuuhun 2010 mennessä 28 000[20] ihmistä presidentti Felipe Calderónin julistettua sodan huumekartelleja vastaan joulukuussa 2006.[21] Suurin osa kuolleista sai surmansa huumejengien välisissä yhteenotoissa. Huumejengeillä on omat ”likaisen työn” ryhmänsä, jotka hoitavat ihmisten pelottelun ja viranomaisten vaimentamisen muun muassa tappamalla.[22] Rikollisten lisäksi myös heitä vastaan taistelevat poliisi ja armeija tappavat, kiduttavat ja pahoinpitelevät ihmisiä.[23][24]

Huumesodan laajeneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumesotaan liittyvät kuolemat 2006—2017. Meksiko pysyi vuonna 2017 vaarallisena maana, koska huumesota jatkui yhä kiivaana.

Vuonna 2006 rekisteröitiin 62 murhaa mutta vuonna 2007 jo 2 837.[25] Huumeväkivalta laajeni kuolemilla mitattuna noin viisinkertaiseksi vuosien 2007–2010 välillä.[26] Syksyllä 2010 Meksikon hallitus näytti saavuttaneen joitakin tuloksia taistelussa kartelleja vastaan huolimatta siitä, että väkivalta kiihtyi. Hallitus oli onnistunut surmaamaan muutamia merkittäviä kartellien johtajia.[27]

Meksikon merijalkaväki surmasi 6. marraskuuta 2010 Ezequiel Cardenasin, ”Tony Tormentan”, erään merkittävimmistä huumejoukkioiden johtajista tulitaistelussa lähellä Yhdysvaltain rajaa[28][29]. Kesäkuussa 2011 poliisi pidätti Jose de Jesus Mendezin, joka oli johtanut La Familiaa, erästä Meksikon väkivaltaisimmista huumekartelleista.[30] Syyskuussa 2011 huumejengiläiset polttivat erään pelikasinon luultavasti siksi, että sen omistaja oli kieltäytynyt maksamasta suojelurahoja. Vaikka jengiläisten tarkoituksena oli vain aiheuttaa taloudellista tappiota, palossa kuoli neljäkymmentä ihmistä. Tämä oli selvä merkki siitä, ettei Meksikon keskiluokkakaan ollut enää turvassa viranomaisten ja huumekartellien välisessä sisällissodassa.

Meksikon presidentti Calderón pyysi Yhdysvalloilta apua[31], koska hallitus ei hallinnut tilannetta maassa. Yhdysvaltain presidenttiehdokas Rick Perry sanoi, että jos hänestä tulee presidentti, Yhdysvallat lähettää maahan joukkoja.[32] Väkivalta huipentui vuonna 2011, jolloin virallisten tilastojen mukaan huumesodassa kuoli noin 22 700 ihmistä. Vaikka murhien määrä tämän jälkeen hieman vähenikin, se pysyi seuraavina vuosina yhä korkeana.[33][34]

Vuoden 2014 puolivälistä vuoden 2015 puoliväliin kuoli noin 19 700 ihmistä, joista suurin osa miehiä.[35] Väkivallan väheneminen saattoi johtua siitä, että kartellit välttivät hyökkäämästä armeijan kimppuun kostohyökkäysten pelossa.[36] Taistelu kartelleja vastaan vie joidenkin mukaan vuosia,[27] luultavasti kauemmin.

Vuonna 2017 kuoli maassa virallisten tietojen mukaan kaikissa murhissa 29 168 ihmistä. Tämä oli enemmän kuin murhien aiempana huippuvuonna 2011. Nyt kuoli 20,5 ihmistä 10 000 asukasta kohden.[37] Tämän mukaan Meksiko olisi ollut Syyrian jälkeen maailman 2. vaarallisin maa.[38]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lunde, Paul: Järjestäytynyt rikollisuus. (Organized crime: An inside guide to the worlds’ most successful industry). Suomentanut Taina Nieminen. Helsinki: Gummerus, 2004. ISBN 951-20-6637-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lunde 2004, s. 177–179.
 2. a b Colleen W. Cook: CRS Report for Congress: Mexico's Drug Cartels, s. 9. Congresional Research Service, 16.10.2007. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 16.3.2010). (englanniksi)
 3. a b c Colleen W. Cook: CRS Report for Congress: Mexico's Drug Cartels, s. 7. Congresional Research Service, 16.10.2007. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 16.3.2010). (englanniksi)
 4. Colleen W. Cook: CRS Report for Congress: Mexico's Drug Cartels, s. 2. Congresional Research Service, 16.10.2007. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 16.3.2010). (englanniksi)
 5. [Peter Dale Scott (2000), Washington and the politics of drugs, Variant, 2(11)]
 6. Beith, Malcolm (2010). The Last Narco. New York, New York: Grove Press. p. 47. ISBN 978-0-8021-1952-0.
 7. Reyes, Adrián: Huumekartellit sotivat verisesti 20.6.2005. Inter Press Service News Agency.
 8. Meksikon tulli erotti 700 virkailijaa MTV Uutiset. 17.8.2009.
 9. Burnett, John; Peñaloza, Marisa & Benincasa, Robert: Mexico Seems To Favor Sinaloa Cartel In Drug War NPR.org. 19.5.2010. Viitattu 27.5.2010.
 10. USA lietsoo huumesotaa Meksikossa taloudellisen vaikutusvaltansa turvaamiseksi 24.1.2011. Turun seudun kannabisyhdistys.
 11. Cevallos, Diego: Korruptio ja huumesota Meksikon poliisin riesana Maailma.net. 26.6.2007. Suomen OneWorld-portaaliyhdistys.
 12. Huumekartellit käyvät rajua sotaa Meksikossa Helsingin Sanomat. 27.5.2008. [vanhentunut linkki]
 13. Traci Carl: Progress in Mexico drug war is drenched in blood 3.11.2009. International News Safety Institute (INSI). Viitattu 16.3.2010. (englanniksi)
 14. High U.S. cocaine cost shows drug war working: Mexico 14.9.2007. Reuters. Viitattu 16.3.2010. (englanniksi)
 15. Mark P. Sullivan, Junew S. Beittel: CRS Report for Congress: Mexico - U.S. Relations: Issues for Congress, s. 2, 13, 14. Congresional Research Service, 18.12.2008. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 16.3.2010). (englanniksi)
 16. Mexican Drug War (2006-Present) The History Guy. 2010. Viitattu 16.12.2015.
 17. Huumeiden vastainen sota on hävitty – nyt etsitään vaihtoehtoja Yle Uutiset. 11.12.2014. Viitattu 14.12.2015.
 18. Ciudad Miguel Alemán: The drug war's first displaced-persons camp The Economist. 15.11.2010. Viitattu 16.12.2015. (englanniksi)
 19. Huumesota on sytyttämässä Meksikon liekkeihin Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto. 7.9.2009.
 20. Mexico says 28,000 killed in drugs war since 2006 BBC News. 4.8.2010. Viitattu 23.8.2010. (englanniksi)
 21. Meksikon huumesodan uhriluku jo liki 25 000 HS.fi. 17.7.2010. Viitattu 28.7.2010. [vanhentunut linkki]
 22. Huumekartellit käyvät rajua sotaa Meksikossa Helsingin Sanomat. 27.5.2008 (päivitetty 28.5.2008). [vanhentunut linkki]
 23. Auli Leskinen: Huumesota muuttaa journalismia Meksikossa Maailman Kuvalehti 6/2011. 2011. Viitattu 14.12.2015.
 24. Matti Koskinen: Meksikon huumekartellit muistuttavat Isisiä Helsingin Sanomat. 24.8.2015. Viitattu 14.12.2015.
 25. Oficial: más de 22 mil 700 muertos por violencia Ciudad de México | Martes 13 de abril de 2010 AP | El Universal
 26. Stewart, Scott: Mexico and the Cartel Wars in 2010 16.12.2010. Stratfor. Viitattu 28.3.2011. (englanniksi)
 27. a b Vuorinen, Netta: Meksikon huumesota käännekohdassa? Uhreja jo 28 000 Suomen Kuvalehti. 16.9.2010.
 28. Huumeparoni ammuttiin operaatiossa MTV Uutiset. 6.11.2010.
 29. Merkittävä huumepomo kuoli tulitaistelussa Meksikossa Yle Uutiset. 6.11.2010.
 30. Huumekartellin johtaja jäi kiinni Meksikossa Ilta-Sanomat. 22.6.2011.
 31. Kauppi, Miia: Isku pelikasinoon – Meksikon huumesota kovenee Maailma.net. 26.9.2011. Suomen OneWorld-portaaliyhdistys.
 32. Määritä osoite! Reuters.
 33. Zabludovsky, Karla: Murders in Mexico Down From Height of the Drug War, But Violence Persists Newsweek Europe. 23.7.2014. Viitattu 15.12.2015. (englanniksi)
 34. Martin, Nicolas: Drug wars: Where is Mexico headed? DW. 6.3.2015. Deutsche Welle. Viitattu 15.12.2015. (englanniksi)
 35. Homicides down to 16 per 100,000: INEGI Mexico News Daily. 22.7.2015. Viitattu 15.12.2015. (englanniksi)
 36. Miroff, Nick: Mexico’s drug war grows quieter The Washington Post. 1.2.2013. Viitattu 16.12.2015. (englanniksi)
 37. Agencies in Mexico City: Drug violence blamed for Mexico's record 29,168 murders in 2017 the Guardian. 21.1.2018. Viitattu 29.7.2018. (englanniksi)
 38. Meksikossa tapettiin toiseksi eniten ihmisiä kaikki maailman valtiot huomioiden Yle Uutiset. Viitattu 29.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]