Mekanismin suunnittelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mekanismin suunnittelu on taloustieteen osa-alue, jolla sovelletaan peliteorian menetelmiä. Mekanismin suunnittelun tavoitteena on luoda säännöt pelille, jolla saavutetaan haluttu lopputulos. Voidaan esimerkiksi suunnitella huutokauppa, jonka avulla saadaan järjestäjän kannalta paras ostaja. Mekanismin suunnittelun ideana on luoda järjestelmä, joka luo pelaajille kannustimet toimia suunnittelijan tavoitteiden mukaan. Ala liittyy läheisesti myös sopimusteoriaan.

Mekanismin suunnittelun teoria on pääosin taloustieteen tutkijoiden kehittämää, mutta alaa tutkivat myös matemaatikot, tietotekniikan sekä sähkötekniikan tutkijat.

Nobelin taloustieteen palkinto myönnettiin vuonna 2007 mekanismin suunnittelun teorian perusteiden kehittämisestä Leonid Hurwiczille, Eric Maskinille ja Roger Myersonille[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vartiainen, H: Tutkimuksia pelien ja mekanismien suunnittelun teoriasta. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 2000, 96(1). vsk, s. 119–123. Artikkelin verkkoversio.
  • Vartiainen, H: Taloustieteen vuoden 2007 Nobel-palkinto mekanismien suunnittelun teorian kehittäjille. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 2007, 103(4). vsk, s. 498–502. Artikkelin verkkoversio.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vartiainen (2007)
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.