Meher Baba

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Meher Baba vuonna 1945

Meher Baba (oik. Merwan Sheriar Irani, devanagari: मेहेर बाबा, urduksi ‏مہر بابا‎) (25. helmikuuta 189431. tammikuuta 1969) oli intialainen mystikko ja guru. Hänen nuoruutensa merkittävin tapahtuma oli kohtaaminen muslimipyhimyksen Hazrat Babajanin kanssa. Baba ilmoitti vuonna 1954 olevansa aikansa avatar.

Baba aloitti 10. heinäkuuta 1925 loppuelämän kestäneen hiljaisuuden kommunikoiden kirjainlevyn ja erikoisen viittomakielensä avulla. Hänen viimeiset sanansa ennen hiljaisuuttaan olivat ”Don't worry – be happy”.[1]. Baba vietti lähimmistä oppilaistaan koostuneen yhteisönsä, mandalin, kanssa pitkiä ajanjaksoja erakkoelämää, jona aikana hän usein paastosi. Baba matkusteli laajalti, piti julkisia tilaisuuksia ja teki hyväntekeväisyystyötä spitaalisten, köyhien ja mielisairaiden hyväksi.

Baba matkusti vuonna 1931 ensi kertaa länteen, jonne hän matkusti myöhemmin useasti. Loukkaannuttuaan kahdessa auto-onnettomuudessa Yhdysvalloissa ja Intiassa vuosina 1952 ja 1956, Baban kävelykyky kärsi merkittävästi. Vuonna 1962 hän kutsui länsimaiset seuraajansa Intiaan suureen darshaniin, jonka nimi oli "The East-West Gathering". Huolestuttuaan kasvavasta LSD:n ja muiden psykedeelien käytöstä, Baba totesi vuonna 1956 että kyseisillä aineilla ei ole todellisia etuja. Heikkenevästä kunnostaan huolimatta Baba jatkoi "yleismaailmallista työtään" – joka sisälsi paastoamista, erakoitumista – kuolemaansa 31. tammikuuta 1969 asti. Baban hautapyhätöstä Meherabadissa Maharashtran osavaltiossa on muodostunut pyhiinvaelluspaikka.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Meher Baba.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Meher Baba