Megyerin silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Megyerin silta
Megyerin silta ylittää Tonavan päähaaran ja kulkee Szentendrensaaren yli. Taustalla Budan kukkulat.
Megyerin silta ylittää Tonavan päähaaran ja kulkee Szentendrensaaren yli. Taustalla Budan kukkulat.
Ajokaistoja 4
Ylittää Tonava
Sijainti Budapest, Unkari
Siltatyyppi vinoköysisilta
Pituus 1 862 m
Leveys 35 m
Avattu liikenteelle 2008
Koordinaatit 47°36′25.7″N, 019°5′32.0″E
Haus LennartHell.svg
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Megyerin silta on Tonavan yli kulkeva silta Budapestissa Unkarissa. Se sijaitsee aivan kaupungin pohjoisrajalla, ja Budapestin kehätie M0 kulkee sen yli Újpestistä Pestin puolelta Békásmegyeriin ja Budakalásziin Budan puolelle. Silta ylittää Tonavan kaksi haaraa ja Szentendrensaaren pohjoiskärjen. Megyerin silta on Unkarin pisin silta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megyerin sillan suunnittelu alkoi jo 1900-luvun lopussa, ja tarkoituksena oli helpottaa liikennettä Budapestin pohjoisosissa. Sillan pääsuunnittelija oli Mátyás Hunyadi. Suunnitteluvaiheessa läheisten alueiden asukkaat huolestuivat sillan mahdollisesti aiheuttamista liikenneruuhkista, ja sinne piti rakentaa lisää tieyhteyksiä. Myös ympäristövaikutuksia pidettiin haitallisina. Suunnitelmien muuttamisen jälkeen Megyerin sillan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2006 ja se avattiin liikenteelle 30. syyskuuta 2008.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megyerin silta on pisin Tonavan yli rakennettu silta ja samalla myös pisin Budapestin silloista. Se oli valmistuessaan Unkarin ensimmäinen joen yli rakennettu vinoköysisilta. Sillan kokonaispituus on 1 862 metriä: Tonavan kahden haaran yli kulkevien osien yhteispituus on 922 metriä, ja lisäksi sillassa on kolme tulva-alueen yli kulkevaa osaa. Kun silta ylittää 510 metriä leveän Tonavan päähaaran, siinä on kaksi A:n muotoista pylonia, joiden korkeus on 100 metriä ja välimatka 300 metriä. Pyloneista lähtee 44 kannatinvaijeria, joista pisin on 163 ja lyhin 56 metriä.

Megyerin silta on nelikaistainen, mutta liikenteen kasvaessa se voidaan laajentaa kuusikaistaiseksi poistamalla hätäliikenteelle varatut kaistat. Sillan pohjoisreunalla on pyörä- ja eteläreunalla kävelytie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Megyerin silta.