Meganesia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sundamaa (Sunda) ja Meganesia (Sahul) kartalla, niiden välissä on Wallacea.

Meganesia (tunnetaan myös nimellä Sahul) on luonnonmaantieteellinen alue, joka kattaa nykyisen Australian ja Uuden-Guinean. Alue sijaitsee yhtenäisellä mannerjalustalla, ja noin 8000 vuotta sitten Australia ja Uusi-Guinea olivat yhtenäistä maa-aluetta.

Meganesian alue on ollut kohtuullisen eristyksissä muusta maailmasta noin 20 miljoonaa vuotta sen jälkeen, kun se erkani Gondwana-mantereesta ja liikkui pohjoiseen yhdistyen sitten lopulta Aasian kaakkoisosaan. Niinpä Meganesian eliöstö onkin saanut kehittyä suhteellisen itsenäisenä ainakin kymmenen miljoonaa vuotta ja uutta lajistoa on tullut muualta vain vähän. Tertiäärikauden aikana Uuden-Guinean alueelle on tullut Aasiasta jonkin verran uutta lajistoa, joka on sitten levittäytynyt Meganesian eteläosiin saakka.

Katos myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Green, K. & Stein, J. A., 2015: Modeling the thermal zones and biodiversity on the high mountains of Meganesia: the importance of local differences — Arctic, Antarctic, and Alpine Research, vol. 47, № 4, s. 671–680 (https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1657/AAAR0014-083) (englanniksi)