Mega (verkkosivu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mega
01 mega logo.svg
Mega.co.nz website.PNG
Verkkosivusto mega.nz
Tyyppi Tiedoston tallennus
Rekisteröinti Ei pakollinen
Omistaja Mega Limited
Instra Corporation
MD Corporate Trustee Ltd
Kehittäjä Kim Dotcom
Avattu 19. tammikuuta 2013
Nykyinen tila aktiivinen

Mega on tiedostontallennuspalvelu ja Megauploadin seuraaja. Verkkosivusto lanseerattiin 19. tammikuuta 2013, vuosi Megauploadin sulkemisen jälkeen. Aluksi verkkosivulle kaavailtiin internetosoitetta me.ga, mutta Gabonin valtio kielsi sen oman verkkotunnuksen käytön.[1] Palvelun perustaja Kim Dotcom ilmoitti sen sijaan käyttävänsä kotimaansa Uuden-Seelannin verkkotunnusta mega.co.nz.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain oikeusministeriö takavarikoi ja sulki Kim Dotcomin ensimmäisen tiedostonjakopalvelun Megauploadin 19. tammikuuta 2012 ja myös nosti rikossyytteet omistajia vastaan. Mega julkistettiin vuoden kuluttua Dotcomin alkuperäisen sivuston sulkeutumisesta 19. tammikuuta 2013.

Kim Dotcom kertoi Twitterissä, että yli 100 000 käyttäjää rekisteröityi sivustolle ensimmäisen tunnin aikana. Sen kerrotaan olevan nopein aloitus millekkään internetsivulle. Dotcom raportoi myös Twitterissä, että Megaan rekisteröityi tuhansia ihmisiä minuutissa. Dotcom ilmoitti myöhemmin, että Megaan oli liittynyt yli 1 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää,[2] ja tiedostoja ladattiin 60 kappaletta yhdessä sekunnissa. Kolme päivää myöhemmin määrä oli 500 latausta sekunnissa. Megalla on tällä hetkellä yli 500 miljoonaa tiedostoa palvelimillaan,[3] ja pois on otettu n. 0,001 % tiedostoista, koska ne olivat piraattitiedostoja.

Forbes-lehdessä julkaistiin vuonna 2013 kirjoitus, jossa spekuloitiin, että Megalla olisi ollut erityisen onnistunut viraalinen tai sosiaalisen median markkinointikampanja sen laukaisulle, sillä Kim Dotcomista oli tullut kuuluisa Megauploadin sulkemisen ja siihen liittyvän oikeusjutun vuoksi.[4] ZDNetissä kirjoittaneen Jack Schofieldin mukaan FBI ja Yhdysvaltain oikeuslaitos olisivat auttaneet Megan markkinoinnissa, sillä Megan julkistamisesta tuli niiden ansiosta valtava maailmanlaajuinen mediatapahtuma.[5]

Maaliskuussa 2014 Kim Dotcom ilmoitti suunnitelmista listata Mega Uuden-Seelannin pörssiin.[6]

Tiedostojen salaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega poikkeaa Megauploadista siinä, että tallennetut tiedot ovat poikkeuksellisen hyvin salattuja. Edes Megan ylläpitäjät eivät tiedä, mitä käyttäjät lataavat. Ajatuksena on, ettei ylläpitäjiä voi syyttää piratismin avustamisesta.[7] Mega käyttää 128-bittistä toistaiseksi murtamatonta AES-salausjärjestelmää, sillä yli 128-bittinen (kuten AES-192 ja AES-256) salaus ei tuottaisi teoreettista lisäturvallisuutta ennen kvanttitietokoneita.[8] Latauksien eheys tarkistetaan CCM-muunnoksella. Salaus, salauksien purku ja avainten generointi tuotetaan tilapäisesti JavaScriptillä, sillä HTML5 WebCryptoa ei ole toteutettu kaikille merkittäville verkkoselaimille.lähde?

Data[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maksuttomat käyttäjät saivat ennen 50 Gt ilmaista tallennustilaa.[9] Tämä kuitenkin väheni 20 Gigatavuun ja lisää väliaikaista tallennustilaa saa esimerkiksi lataamalla Megan tietokonesovelluksen.[10]
  • Yhteensä kaistanleveys on rajoitettu, 1-16 teratavuun kuukaudessa maksettuja tilejä varten. Ilmaisten tunnusten kaistanleveyttä ei ole julkistettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]