Medaljonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kelttiläisiä medaljonkeja.

Medaljonki on pyöreä tai soikea koteloriipus, jossa pidetään pientä valokuvaa tai muuta muistoesinettä.[1]

Hollantilainen muotokuvamedaljonki, noin 1650.

Muita merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medaljongiksi kutsutaan myös muita pyöreitä tai soikeita koristeaiheita, kuten tietynlaista tapettikuviota[2], pyöreää tai soikeaa maalausta tai kohokuvaa[3] sekä huonekalumuotoilussa tuolin selkänojan pyöristettyä tai soikion muotoista puukehystä muun muassa Hepplewhite-tyylissä ja ruusumedaljonkiempireksi kutsutussa tyylissä.[4]

Ruoanlaitossa medaljonki on lihasta tai kalasta leikattu ja muotoiltu soikea pihvi tai muu annospala, esim. lohimedaljonki, vasikanmedaljonki.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Kanto, Virpi: Vuosikymmenten eri tyylit – 9 tapettia jugendista retroon Meillä kotona -sivusto. A-lehdet. Viitattu 4.12.2017.
  3. a b Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 4.12.2017.
  4. Puskala, Eija: Jurvan nikkariperinne. Huonekalunvalmistuksen kehitys 1800- ja 1900-luvulla Jurvassa, s. 40. Taidehistorian pro gradu.. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.