Maxentiuksen basilika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maxentiuksen basilika Forum Romanumilla oli antiikin maailman suurin
Maxentiuksen basilikan pohjapiirros
Konstantinus suuri. Pää on osa istuvaa monumentaalipatsasta, joka oli Maxentiuksen basilikassa.
Piazza Santa Maria Maggiore ja Maxentiuksen basilikasta siirretty pylväs. Maalannut Giovanni Paolo Pannini 1744.
Kuusikymmenluvulla purettu Penn Station New Yorkissa antoi jonkinlaisen käsityksen, miltä Maxentiuksen basilika on näyttänyt antiikin aikana.

Maxentiuksen basilika tai Konstantinuksen basilika tai Basilica Nova oli antiikin Rooman suurin basilika. Se sijaitsee Forum Romanumilla Roomassa lähellä Colosseumia Via dei Fori Imperialin varrella. Basilikan rakennustyöt aloitti Maxentius vuonna 310. Milviuksen sillan taistelun voittaja Konstantinus Suuri saattoi rakennustyöt päätökseen vuonna 313.

Arkkitehtuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kartta antiikin Rooman kaupungista. Maxentiuksen basilika on nimellä Basilica Constantini.

Maxentiuksen basilikan arkkitehtuuri muistuttaa ennemminkin roomalaisten kylpylöiden keskushallia, kuin tavallista basilikaa, jotka olivat yleensä puisilla kattopalkeilla varustettuja holvaamattomia pylväshalleja. Basilikan mittasuhteet ylittivät aiemmin nähdyn joka suhteessa. Rakennuksessa oli suuri päälaiva (80,77 × 25,30 m) ja kaksi sivulaivaa. Nykyään pystyssä seisoo enää pohjoinen sivulaiva. Päälaivassa oli kolme valtavaa ristiholvia opus caementiciumista, joiden ruoteet lähtivät kohoamaan yhtä lailla vaikuttavista monoliittisista korinttilaisista pylväistä. Näistä viimeinen jäljellä ollut siirrettiin 1614 Santa Maria Maggioren kirkon edustan aukiolle.[1] Päälaivan korkeus oli 36 metriä. Sivulaivoissa oli kussakin kolme tynnyriholvia (jänneväli 23,16 m), jotka toimivat samalla päälaivan tukirakenteina. Päälaivassa ja pohjoisessa sivulaivassa oli kaksi apsista, joista jälkimmäinen oli Konstantinuksen lisäys alkuperäiseen suunnitelmaan. Konstantinus lisäsi myös eteläiselle sivulle Via Sacralle toisen sisäänkäynnin, josta oli kulku uuteen apsikseen.

Basilikassa oli Konstantinusta esittävä marmoripatsas, sekin jättiläiskokoa, jonka osia (mm. pää ja käsi) on koottu Musei Capitoliniin Palazzo dei Conservatorin takapihalle. Tämä patsas oli alun perin tehty Maxentiuksen kunniaksi, mutta vallan ottanut Konstantinus vaihdatti pään omaksi kuvakseen. Patsas oli akroliittinen,[2] eli marmoria olivat vain raajat ja pää, muun ollessa muuta materiaalia – luultavasti norsunluuta ja puuta (aivan kuin Feidiaan Ateenan Parthenoniin tekemä Pallas Athenen patsas).

Vaikutus arkkitehtuuriin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maxentiuksen basilikan arkkitehtuuri, holvattu keskuslaiva ja sitä tukevat sivulaivat, oli hyvin kehittynyttä. Seinät (opus latericiumia) olivat rakennuksen valtavaan kokoon nähden hyvin hoikkia ja kevyitä, kiitos jämäkän holvirakenteen. Ikkunat ovat hämmästyttävän suuria. Nämä rakennepiirteet enteilevät jo goottilaisten kirkkojen taivaisiin kohoavia ratkaisuja.

Lähdeviittaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. René Seindal: Basilica of Maxentius...one of the columns from the central nave was moved to the Piazza Santa Maria Maggiore in 1614. The remaining columns have disappeared.
  2. René Seindal: Basilica of Maxentius This statue was later changed to look like Constantine. The statue was an acrolith (the head, hands and feet were of marble, while the rest was of other materials)...

Kirjallisuuslähteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • (Toimittanut) J. C. Palmes: Sir Banister Fletcher's "A History of Architecture", s. 291–293, 18. painos. Athlone Press, 1975. ISBN 0-485-55001-6.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]