Maurice Utrillo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurice Utrillo
Maurice Valadon
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Montmartre [2]
Taiteilija
Taidesuuntaus Pariisin koulukunta
Maurice Utrillo vuonna 1921 Suzanne Valadonin maalauksessa.
Maurice Utrillon hauta Pariisin Saint-Vincentin hautausmaalla

Maurice Utrillo, oikealta nimeltään Maurice Valadon (26. joulukuuta 1883, Pariisi5. marraskuuta 1955 Dax, Landesin departementti) oli ranskalainen, Pariisin koulukuntaan kuulunut taidemaalari.[3]

Maurice Utrillo syntyi Montmartrella Pariisissa taidemaalari Suzanne Valadonin aviottomana lapsena. Espanjalainen kirjailija Miguel Utrillo tunnusti hänet pojakseen. Utrillon elämää hallitsivat voimakas alkoholisoituminen ja mielenterveydelliset ongelmat, joita hän purki maalaustaiteeseensa. Silti hän vietti mielisairaaloissa ja parantoloissa osia elämästään.

Utrillo maalasi konemaisesti, spontaanisti, valtavalla nopeudella ja kulki tarjoamassa vielä märkiä kankaitaan kapakoihin punaviiniä saadakseen. Erilaiset seinät ja muurit ovat hänen tuotannossaan keskeisellä sijalla. Pääosan maalauksistaan hän teki Montmartrella. Hänen taiteestaan voidaan erottaa valkoinen kausi 1908–1914, jolloin hän käytti paljon sinisen ja ruskean sävyjä valkoisia seiniä maalatessaan. Hän kuvasi vaaleita seinäpintoja sitomalla värit yhteen liiman ja liitujauhon sekoituksella. Herkkä värisommittelu tehostaa teoksen surullista tunnelmaa. Utrillon katsotaan kuvanneen Montmartren hökkeleiden ja kapakoiden lakastunutta viehätystä paremmin kuin kukaan muu. [3]

Utrillo alkoi saavuttaa menestystä taiteilijana vuoden 1910 tienoilla, ja hänestä tuli kansainvälisesti tunnettu taiteilija. Hän ei kuitenkaan koskaan päässyt yli sairaudestaan. Itsemurhayritystä seurasi pitkäkestoinen sekavuustila ja toipilasaika. Myöhemmin hän löysi uskonnosta helpotusta tilaansa. Hän yritti herättää huomiota käyttäytymällä erikoisesti: hänen luokseen sai tulla vain tietynväriseen asuun pukeutuneena. Hän soitti harmonia ja ilmoitti säveltävänsä suurta sinfoniaa, tai leikki pienellä sähkörautatiellä. Vuonna 1935 hän avioitui Lucie Valoren kanssa. Tämä alkoi valvoa hänen elämäänsä ja loi suuren omaisuuden keinottelemalla miehensä maineella ja tauluilla. Maurice Utrillo kuoli 5. marraskuuta 1955.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fabris, Jean et al.: Utrillo, sa vie, son oeuvre. Paris: Editions Frédéric Birr, 1982. (ranskaksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (nl) RKDartistsView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. http://www.huffingtonpost.com/karin-badt/now-in-paris-valadan-and_b_201956.html. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. a b Otavan suuri Ensyklopedia, 10. osa (Turgenev-öljytalous), s. 7543–7544, art. Utrillo, Maurice. Lähteessä syntymäpäivä 25.12.1883. Otava, 1981. ISBN 951-1-06271-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]