Maurice Duverger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurice Duverger

Maurice Duverger (5. kesäkuuta 191716. joulukuuta 2014) oli ranskalainen juristi, sosiologi ja poliitikko.

Aloitettuaan työn Bordeauxin yliopistossa hän syventyi poliitiikan tutkimukseen ja vuonna 1948 perusti yhden ensimmäisistä politiikan tutkimuksen tiedekunnista Bordeauxiin. Pariisin yliopiston emeritusprofessorina ja FNSP:n jäsenenä hän on julkaissut monta kirjaa ja artikkelia Corriere della Sera, la Repubblica, El País, ja varsinkin Le Monde.

Duverger opiskeli poliittisten järjestelmien ja eri maissa toimivien instituutioiden kehitystä antaen etusijan mieluummin tutkimuksen empiirisille menetelmille kuin filosofiselle päättelylle.

Hän keksi teorian, joka tuli tunnetuksi Duvergerin lakinalähde?. Se määrittää korrelaation enemmistövaalissa käytettävän niin sanotun first-past-the-post-vaalitavan ja kaksipuoluejärjestelmän muotoutumisen välillä. Vuonna 1978 analysoidessaan Ranskan poliittista järjestelmää hän keksi käsitteen semipresidentialismilähde?.

Vuosina 1989–1994 hän oli Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän jäsen.[1]

Vuonna 1981 hänet valittiin Serbian tiede- ja taideakatemian jäseneksi.

Työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän liittyi fasistiseen Parti Populaire Français -puolueeseen 20vuotiaana. Hän lopetti lakitieteelliset opintonsa opintonsa Bordeauxissa ja alkoi pitää lakiaiheisia luentoja Poitiersissa vuonna 1942 ja Bordeauxissa seuraavana vuonna. Vuonna 1948 hän perusti Bordeauxissa Institut d'Études Politiquesin. Hän työskenteli myös Institut d'Études Corporatives et Socialesissa.

Ensimmäisessä julkaisussaan vuonna 1944 hän selosti Ranskan vuoden 1940 hallintomuotoa. Sodan lopulla hän lähentyi vastarintaliikettä ja selosti Ranskan uuden hallituksen legitimiteettiä Libération-sanomalehdessä ja syventyi sosiaalitieteelliseen teoriaan.

Sodan jälkeen hän opetti laki- ja taloustieteiden laitoksella Pariisissa ja palveli sanomalehtiä Libération ja Le Monde.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maurice Duverger. Europarlamentin jäsenet. Viitattu 19.7.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maurice Duverger