Maurice Duverger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurice Duverger

Maurice Duverger (5. kesäkuuta 191716. joulukuuta 2014) oli ranskalainen juristi, sosiologi ja poliitikko.

Aloitettuaan työn Bordeaux'n yliopistossa hän syventyi politiikan tutkimukseen ja perusti vuonna 1948 sinne yhden ensimmäisistä politiikan tutkimuksen tiedekunnista. Hän on Pariisin yliopiston emeritusprofessori ja FNSP:n jäsen ja on julkaissut kirjoja ja kirjoittanut artikkeleita lehtiin Corriere della Sera, la Repubblica, El País ja varsinkin Le Monde.

Duverger opiskeli poliittisten järjestelmien ja eri maissa toimivien instituutioiden kehitystä ja antoi etusijan mieluummin tutkimuksen empiirisille menetelmille kuin filosofiselle päättelylle.

Duverger kehitti teorian, joka tuli tunnetuksi Duvergerin lakinalähde?. Se määrittää korrelaation enemmistövaalissa käytettävän niin sanotun first-past-the-post-vaalitavan ja kaksipuoluejärjestelmän muotoutumisen välillä. Vuonna 1978 analysoidessaan Ranskan poliittista järjestelmää hän kehitti käsitteen semipresidentialismilähde?.

Duverger oli vuosina 1989–1994 Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän jäsen.[1] Vuonna 1981 hänet valittiin Serbian tiede- ja taideakatemian jäseneksi.

Duverger liittyi 20-vuotiaana fasistiseen Parti Populaire Français -puolueeseen. Hän valmistui lakitieteellisistä opinnoista Bordeaux'ssa ja alkoi pitää lakiaiheisia luentoja Poitiersissa vuonna 1942 ja Bordeaux'ssa seuraavana vuonna. Vuonna 1948 hän perusti Bordeaux'ssa Institut d'Études Politiquesin. Hän työskenteli myös Institut d'Études Corporatives et Socialesissa.

Ensimmäisessä julkaisussaan vuonna 1944 Duverger selosti Ranskan vuoden 1940 hallintomuotoa. Sodan lopulla hän lähentyi vastarintaliikettä ja selosti Ranskan uuden hallituksen legitimiteettiä Libération-sanomalehdessä ja syventyi yhteiskuntatieteelliseen teoriaan. Sodan jälkeen hän opetti laki- ja taloustieteiden laitoksella Pariisissa ja kirjoitti sanomalehtiin Libération ja Le Monde.

  1. Maurice Duverger. Europarlamentin jäsenet. Viitattu 19.7.2017.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maurice Duverger