Mauri Heinonen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Mauri Raimo Sulevi Heinonen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mauri Raimo Sulevi Heinonen (30. huhtikuuta 1926 Ilmajoki15. marraskuuta 2010 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari. Tyylisuunnaltaan hän edusti realismia.[1]

Työläisperheestä kotoisin olleen Heinosen tuotanto oli kantaa ottavaa ja aatteellista. Hän vuokrasi 1950-luvulla Brondan vintin ateljeen yhdessä Ahti Lavosen ja Veikko Mäkisen kanssa. 1950-luvulla syntyivät myös Heinosen julistavat läpimurtomaalaukset Skootteriairut, Haitariasetelma ja Säilöttyä energiaa. Vuonna 1976 Heinosen työväenliikkeen aatemaailmaan liittyvä maalaus Yhtenäisyyden puolesta, sai valtionpalkinnon.

1960-luvulla Heinonen keskittyi maisemiin, henkilösommitelmiin ja asetelmiin julistavan taiteen jäädessä vähemmälle. Hän otti vaikutteita kubismista, impressionismista, fauvismista ja ekspressionismista kehittäen niiden pohjalta oman tyylinsä.

Heinonen piti viimeisen näyttelynsä 75-vuotiaana 2001 Art-Ilmajoki -tapahtumassa. [2]

Heinonen kuului Kanta-ryhmään, Taiteilijaliitto -58:aan, sekä vasemmistolaiseen taiteilija- ja kirjailijaryhmä Kiilaan. Hän oli Kiilan kunniajäsen.[3] Heinosen töitä on muun muassa Ateneumin taidemuseossa.[4] Heinonen sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1986.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.