Matts Dreijer

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Matts Dreijer (31. tammikuuta 1901 Ruhnu, Viro – 15. huhtikuuta 1998 Maarianhamina) oli Ahvenanmaan maakunta-arkeologi.

Dreijer löysi 1930-luvun lopussa Ahvenanmaan vanhimmat asutusjäännökset Saltvikin Långbergsödasta. Löytö koostuu vanhemmasta varhaiskampakeramiikasta. 1946 hän löysi Kökarin Otterbötesta pronssikautisen asuinpaikan, jonka hän tutki 1950 yhdessä Carl Fredrik Meinanderin ja Bengt Schönbeckin kanssa.

Keskustelu Ahvenanmaan esihistoriasta on usein ollut kielipoliittisten argumenttien ja alueellisen separatismin värittämää. Dreijer on esimerkiksi sijoittanut Birkan kaupungin Ahvenanmaalle ja kuvannut Ahvenanmaan saariston kuuluneen Tanskalle. Hän on myös kieltänyt kaikki teoriat Ahvenanmaan suomalaisesta asutuksesta tai siitä, että rautakauden lopulla Ahvenanmaalla olisi asutuskatko.

Dreijerillä on ollut merkittävä osuus Ahvenanmaan kuntavaakunoiden suunnittelemisessa. Hänen aloitteestaan kaikille Ahvenanmaan kunnille luotiin vaakunat Arne Ranckenin toimiessa asiantuntijana muutamaa vuotta aikaisemmin kuin vastaava toiminta alkoi Manner-Suomen puolella. Nämä vaakunat saivat lopullisesti virallisen aseman kun maakuntalakia muutettiin 1950 siten, että jokaisella kunnalla tuli olla oma vaakunansa.[1]

Lähteet[edit | edit source]

  1. Suomen kunnallisvaakunat. Suomen Kunnallisliitto, 1982. ISBN 951-773-085-3.

Aiheesta muualla[edit | edit source]