Matti Salminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee laulajaa. Muita samannimisiä henkilöitä on lueteltu täsmennyssivulla.
Matti Salminen
Matti Salminen.
Matti Salminen.
Henkilötiedot
Koko nimi Matti Kalervo Salminen
Syntynyt7. heinäkuuta 1945 (ikä 78)
Turku

Matti Kalervo Salminen (s. 7. heinäkuuta 1945 Turku) on suomalainen bassolaulaja.

Salminen on lähtöisin työläisperheestä, ja laulajan ura alkoi kuusivuotiaana Työväentalon lapsikuorossa. Ammattimaisena esiintyjänä hän aloitti laulamalla lavoilla tangoa. Hän opiskeli samalla muun muassa Lea Piltin johdolla laulua, ja tie vei Suomen Kansallisoopperan kuoron koelauluun 1966. Hänet hyväksyttiin, vaikka opiskelupaikkaa Sibelius-Akatemiassa ei samaan aikaan tullutkaan. Myöhemmin akatemian rehtori Taneli Kuusisto otti hänet sisään erityistapauksena. Hänen varsinainen läpimurtonsa tapahtui 1969, kun 24-vuotias basso onnistuneesti paikkasi Don Carlosin Filipin roolin lyhyellä varoitusajalla.

Salmisen vanhemmat olivat sekatyömies Heikki Olavi Salminen ja Maire Ilona Salminen o.s. Wuokko. Hän valmistui 15-vuotiaana puusepäksi ja työskenteli nuoruudessaan Wärtsilän telakalla laivojen huonekaluverstaalla.

Salminen palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1988.[1]

TV1:n Viihdetoimitus tuotti 1973 henkilökuvan maailmanmaineeseen nousevasta Matti Salmisesta otsikolla "Salminen Savonlinnassa - Matin muotokuva Savonlinnan oopperajuhlien kehyksissä". Televisio-ohjelman ensilähetys oli TV1:ssä 12.1.1974. Ohjelma on uusittu lukuisia kertoja.[2][3]

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salminen on perustanut nimeään kantavan säätiön, joka auttaa suomalaisia musiikin erikoislahjakkuuksia ammatilliselle uralle.[4] Muun muassa Tommi Hakala, Juha Uusitalo ja Petrus Schroderus ovat saaneet siltä tukea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saajat aakkosjärjestyksessä - Ritarikunnat ritarikunnat.fi. 9.10.2020. Viitattu 6.11.2021.
  2. Katso-lehti 33/1984, Ossi Kallioinen: "Mahtava ääni"
  3. Helsingin Sanomat 24.9.2020, tv-palsta
  4. Matti Salmisen säätiöltä tukea nuorille laulajille Savon Sanomat. 2008. Viitattu 22.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]