Matthew Henson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matthew Henson

Matthew Alexander Henson (8. elokuuta 1866 Nanjemoy, Maryland9. maaliskuuta 1955 Bronx, New York) oli yhdysvaltalainen tutkimusmatkailija, joka oli mukana Robert Pearyn napa-alueiden tutkimusmatkoilla. Henson oli ensimmäinen afroamerikkalainen tutkimusmatkailija.[1]

Henson syntyi köyhään mustaan perheeseen juuri kun orjuus Yhdysvalloissa oli päättynyt. Hän jäi jo nuorena orvoksi ja lähti hyttipojaksi merille, jossa hän eteni ja kouluttautui taitavaksi navigoijaksi. Henson tapasi Robert Pearyn sattumalta, ja tämä pyysi häntä mukaan kartoitusryhmäänsä. Ensimmäinen retki suuntautui Nicaraguaan, ja Henson pysyi Pearyn ryhmässä myös kaikkien kahdeksan arktisten alueiden retkien ajan.

Useilla Grönlannin-retkillä Henson opetteli paikallista inuittien kieltä, mikä teki hänestä vähitellen hyödyllisen myös retkikunnan inuittijäsenten esimiehenä. 6. huhtikuuta 1909 Peary, Henson ja neljä inuitia saavuttivat Pohjoisnavan, mikä tosin on jälkeenpäin asetettu epäilyksenalaiseksi.

Henson jäi ihonvärinsä takia julkisuudessa Robert Pearyn varjoon aivan kuten retkikunnan inuitit. Vuonna 1912 Henson kirjoitti retkestä tekstin A Negro Explorer at the North Pole, ja vuonna 1947 ilmestyi hänen omaelämäkertansa Dark Companion. Henson kuoli New Yorkin Bronxissa 1955.

Tummaihoisella Matthew Hensonilla on jälkeläisiä inuittien kanssa Grönlannissa, esimerkiksi Nuukissa, samoin kuin muuten myös Robert Pearylla. Tämä selittyy sillä, että tutkimusmatkailijat saivat korvaamatonta apua ja oppia Grönlannin pohjoisosien asukkailta. Osa jälkeläisistä on siirtynyt pois Grönlannista muun muassa Yhdysvaltoihin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Henson, Matthew ((1866-1955))." Young Students Learning Library. 1996. Haettu 16.10.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen)
  2. Inuits fathered by a U.S. polar explorers make way into a globalised world Daily Mail/Associated Press. 12.9.2011. Viitattu 28.8.2019 (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Matthew Henson