Matthäus Merian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matthäus Merian

Matthäus Merian vanhempi (22. syyskuuta 1593 Basel Sveitsi19. kesäkuuta 1650 Bad Schwalbach Hessen) oli merkittävä sveitsiläinen kaivertaja.

Merian opetteli kuparikaiverrusta Zürichissä ja sen jälkeen työskenteli ja opiskeli Strasbourgissa, Nancyssa ja Pariisissa, ennen kuin palasi Baseliin 1615. Seuraavana vuonna hän muutti Frankfurtiin Saksaan, missä hän työskenteli kustantaja Johann Theodor de Brylle, jonka tyttären Maria Magdalenan kanssa hän avioitui 1617. Vuonna 1620 he muuttivat Baseliin, mutta palasivat kolmen vuoden kuluttua Frankfurtiin, jossa Merian otti vastuulleen appensa kustantamon tämän kuoltua 1623. Vuonna 1626 Merianista tuli Frankfurtin kansalainen, ja siitä eteenpäin hän saattoi toimia itsenäisenä kustantajana.

Perheeseen syntyi 1647 tytär Anna Maria Sibylla Merian josta tuli uraauurtava luonnontieteilijä ja kuvittaja. Muutaman vuoden sairastettuaan Matthäus Merian kuoli 1650 Bad Schwalbachissa lähellä Wiesbadenia.

Frankfurt noin 1612; Matthäus Merianin kaiverrus

Pääosan työelämäänsä hän asui Frankfurtissa. Jo nuorena hän teki hyvin tarkkoja kaupunkien karttoja omaperäiseen tyyliinsä, kuten esimerkiksi Baselin kartta vuodelta 1615. Saksalaisen maantieteilijän Martin Zeilerin (15891661) ja myöhemmin (noin 1640) oman poikansa Matthäus Merianin (nuorempi) (16211687) kanssa hän teki sarjan Topographia, jossa oli 21 osaa, yhteisnimellä Topographia Germaniae. Siihen kuuluu runsaasti kaupunkien karttoja ja maisemia sekä eri maiden karttoja ja maailmankartta. Teos on suosittu ja siitä on otettu useita painoksia. Hän myös täydensi De Bryn 1590 aloittamat Grand Voyages ja Petits Voyages.

Merianin työ oli välittömänä innoituksena Eric Dahlbergin teokselle Suecia antiqua et hodierna. Saksalainen matkailulehti "Merian" on nimetty Matthäus Merianin mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matthäus Merian.