Matsushima (1890)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matsushima / 松島
Matsushima
Matsushima
Aluksen vaiheet
Rakentaja Société Nouvelle des Forges et Chantiers de la Méditerranée, La Seyne-sur-Mer, Ranska
Kölinlasku 17. helmikuuta 1888
Laskettu vesille 22. tammikuuta 1890
Palveluskäyttöön 5. huhtikuuta 1892
Poistui palveluskäytöstä upposi 30. huhtikuuta 1908
Tekniset tiedot
Uppouma 4 285 t
Pituus 91,81 m (vesiraja)
Leveys 15,6 m
Syväys 6,05 m
Koneteho 5 400 hv
Nopeus 16,5 solmua
Miehistöä 360
Aseistus
Aseistus 1 × 32 cm Canet-tykki
12 × 4,7″ tykkiä
16 × QF 6 naulan Hotchkiss -tykkiä
6 × 1 naulan tykkiä
4 × 14″ torpedoputkea

Hatsushima (jap. 松島) oli keisarillisen Japanin laivaston Matsushima-luokan panssarikansiristeilijä. Huhtikuussa 1892 valmistunut alus osallistui palveluksensa aikana ensimmäiseen Kiinan–Japanin sotaan ja Venäjän–Japanin sotaan ennen tuhoutumistaan vuonna 1908.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Matsushima-luokka

Alus tilattiin Société Nouvelle des Forges et Chantiers de la Méditerranéelta La Seyne-sur-Meristä Ranskasta osana vuoden 1886 hankintoja ja sen köli laskettiin 17. helmikuuta 1888. Alus laskettiin vesille 27. tammikuuta 1890 ja se valmistui 5. huhtikuuta 1892.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:

Matsuhima saapui 19. lokakuuta 1892 Saseboon. Osana koeajoja Matsuhima, Takachiho ja Chiyoda tekivät kesäkuusta lokakuuhun 1893 160 vuorokautta kestäneen 7 000 merimailin koulutuspurjehduksen Kiinan, Korean ja Venäjän rannikoilla.

Kiinan–Japanin sota 1894-1895[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä Kiinan–Japanin sodassa alus oli laivaston päävoimia komentavan vara-amiraali Itoh Sukeyukin lippulaiva. Se osallistui Jalujoen taisteluun 17. syyskuuta 1894 ollen taistelulinjan ensimmäisenä aluksena perässään Chiyodan, Itsukushima ja Hashidate. Alus kykeni ampumaan pääaseellaan taistelun aikana vain neljästi tuhoten Kiinan keisarillisen laivaston lippulaiva Dingyuanin yhden tornin. Taistelun aikana Matsushimaan osui yksi 259 millimetrin räjähtämätön kranaatti, joka tuhosi aluksen torpedoputket ja surmasi neljä miehistönjäsentä. Lisäksi kaksi 305 millimetrin kranaattia osui alukseen tuhoten yhden 120 millimetrin tykin sekä surmaten 28 ja haavoittaen 68 miehistönjäsentä. Osuman aiheuttama tulipalo esti lisäksi kolmen muun tykin käytön. Vain erään aliupseerin pikainen toiminta esti tulen leviämisen ammusvarastoon. Alukseen osui lisäksi runsaasti pienempikaliiperisia ammuksia, jotka vaurioittivat kansirakenteita. Aluksen vauriot pakottivat sen irtautumaan taistelusta. Taistelun aikana aluksella sai surmansa kaikkiaan 57 ja haavoittui 54 (?) miehistönjäsentä, mikä oli runsas puolet japanilaisten taistelussa kärsimistä tappioista.

Taistelun jälkeen amiraali Itoh siirtyi Hashidatelle ja Matsushima siirrettiin Kuren laivastontelakalle korjattavaksi. Alus saatiin palaamaan palvelukseen 26 vuorokaudessa, ja se kykeni osallistumaan Port Arthurin sekä 9. helmikuuta 1895 Weihaiwein taisteluun, jossa alukseen osui kaksi kiinalaisten rannikkolinnakkeen kranaattia. Toinen kranaateista tuhosi aluksen karttahuoneen ja vaurioitti savuhormia toisen räjähtäessä aluksen kansipanssaroinnissa haavoittaen kahta miestä. Taistelun päätyttyä Beiyangin laivaston edustajat allekirjoittivat antautumisasiakirjan aluksen kannella.

Alus osallistui laivaston mukana Taiwanin maihinnousuun vuonna 1895 ja se otti osaa kiinalaisten rannikkolinnakkeiden pommittamiseen 3. kesäkuuta Keelungissa.

Sotien välinen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan päätyttyä aluksen ollessa Fusōn kanssa ankkurissa Shikokun rannikolla, voimakas tuuli irrotti Fusōn ankkurin, jolloin se törmäsi Matsushiman keulaan. Törmäys upotti Fusōn, joka myöhemmin nostettiin korjattavaksi.

Matsushima luokiteltiin 21. maaliskuuta 1898 toisen luokan risteilijäksi. Sen päällikkönä oli prinssi Arisugawa Takehito, jonka jälkeen päällikkönä oli Uryū Sotokichi.

Alus partioi 3. toukokuuta – 15. syyskuuta 1898 Taiwanin ja Manilan välistä merireittiä Yhdysvaltain ja Japanin suhteiden kiristyttyä Espanjan–Yhdysvaltain sodan aikana.

Huhtikuussa 1900 alus osallistui suureen laivastoharjoitukseen, ja vuoden lopulla boksarikapinan aikaan se saattoi joukkojenkuljetusaluksia Kiinaan. Alus siirrettiin helmikuussa 1901 Sasebon laivastontelakalle modernisoitavaksi, jolloin kuusi aluksen kattiloista korvattiin kahdeksalla Belleville-kattilalla. Aluksen apuaseet korvattiin 76 millimetrin ja 18 QF 3 naulan Hotchkiss -tykillä.

Vuonna 1902 alus lähetettiin vastatoimena Minami Torishimaan Yhdysvaltain vaadittua saarta itselleen. Seuraavana vuonna se teki ensimmäisen pitkistä koulutuspurjehduksistaan vieraillen Kaakkois-Aasian ja Australian satamissa.

Venäjän–Japanin sota 1904–1905[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän–Japanin sodan alkaessa alus oli toivottaman vanhanaikainen, ja se muodosti sisaralustensa kanssa keisarillisen Japanin laivaston 3. laivaston 5. laivueen yhdessä samoin vanhentuneen Chinenin kanssa. Laivueen komentajana oli amiraali Schichiro Kataoka. Matsushima oli helmikuun alkupuolella 1904 Takeshikin vartioalueen ulkopuolella Tsushiman saaren lähistöllä valvoen Koreansalmen liikennettä. Toukokuussa se osallistui keisarillisen Japanin 2. armeijan kuljetusten suojaamiseen, ja kuukauden lopulla se oli mukana valvomassa Port Arthurin saartoa.

Keltaisenmeren taistelussa 10. elokuuta alus varjosti Venäjän keisarikunnan laivastoa, mutta se ei kyennyt pääsemään taisteluetäisyydelle. Port Arthurin taistelun päätyttyä alus siirrettiin Hakodateen valvomaan Tsugarunsalmea. Ollessaan partiomatkalla alus valtasi brittiläisen höyryalus SS Istrian, joka kuljetti kiellettyä tavaraa Port Arthuriin. Japanilaisviranomaiset kuitenkin kumosivat pidätyksen. Alus jäi 28. helmikuuta kiinni jäihin Kunashirinsaaren lähistöllä, mutta se kykeni irtautumaan menettäen ainoastaan oikeanpuoleisen potkurin, ja muutama panssarilevy painui. Alus korjattiin maalis–huhtikuussa 1905 Sasebon laivastontelakalla.

Tsushiman taistelussa alus oli liitettynä laivaston 5. viirikköön. Ensimmäisen taistelupäivän lopulla alus kohtasi Venäjän keisarikunnan laivaston risteilijät Olegin ja Auroran, mutta tulitaistelun aikana osuma tuhosi Matsuhiman ruorin. Osuma pakotti aluksen vetäytymään korjauksen ajaksi. Seuraavana päivänä alus valvoi amiraali Nebogatowin laivaston jäljellä olevien alusten antautumista. Taistelun päätyttyä Matsushima jatkoi Koreansalmen valvontaa.

Myöhemmin alus liitettiin amiraali Dewa Shigeton lippulaivaksi keisarillisen Japanin laivaston 4. laivastoon, joka oli muodostettu heinä–elokuussa 1905 tehtyä Sahalininsaarten maihinnousua varten. Alus oli kunnostettavana Sasebon laivastontelakalla syyskuusta lokakuuhun.

Viimeiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotatoimien päätyttyä Matsuhima palautettiin aiempaan tehtäväänsä koululaivaksi, ja se teki pitkän koulutuspurjehduksen Kaakkois-Aasiaan ja Australiaan vuosina 1906, 1907 ja 1908 kannellaan merisotakoulun kadetteja.

Ollessaan 30. huhtikuuta ankkurissa Makungin satamassa Pescadoressaarilla palatessaan koulutuspurjehdukselta, aluksen ammusvarasto räjähti. Alus kaatui vasemman kautta ja se upposi perä edellä. Onnettomuudessa sai surmansa 350 hengen miehistöstä 206.[1] Se poistettiin alusluettelosta 31. heinäkuuta 1908. Myöhemmin hylky nostettiin ja se romutettiin.

Alusluokalle ja erityisesti Matsuhimalle omistettu muistomerkki sijaitsee Aichin prefektuurissa Omido-jin temppelissä Mihamassa. Muistomerkkiin on liitetty yksi Matsuhiman 320 millimetrin tykin kranaatti, joka painaa 450 kilogrammaa, ja se on pystyyn asennettuna 975 millimetriä korkea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner, Robert (toim.): Conway’s All the World’s Fighting Ships 1860–1905. Lontoo: Conway Maritime Press, 2002. ISBN 0-85177-133-5. (englanniksi)
  • Gardiner, Robert (toim.): Conway’s All the World’s Fighting Ships 1906–1921. Lontoo: Conway Maritime Press, 1985. ISBN 0-85177-245-5. (englanniksi)
  • Itani, Jiro; Lengerer, Hans & Rehm-Takahara, Tomoko: Sankeikan: Japan’s Coast Defence Ships of the Matsushima Class. Warship, 1990, XIV. vsk, nro 1, s. 35–55. Lontoo: Conway Maritime Press. ISBN 0-85177-547-0. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardiner 1985, s. 225.