Matrix (protokolla)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matrix
Matrix logo.svg
Kehittäjä The Matrix.org Foundation
Kehityshistoria
Kehitystilanne Kehitetään
Tiedot
Lisenssi Apache-lisenssi, versio 2.0
Aiheesta muualla
Kotisivu

Matrix on hajautettu avoimen lähdekoodiin kommunikaatioprotokolla.

Matrixissa on pyrkimyksenä saada reaaliaikainen kommunikaatio toimimaan saumattomasti eri palveluntarjoajien välillä siten, että käyttäjät eri palveluntarjoajien välillä voivat kommunikoida toisten palveluntarjoajien käyttäjien kanssa nettichatin, ääniyhteyden ja videoyhteyden kautta. Discordista, Slackista ja Telegramista poiketen Matrix perustuu kokonaan vapaaseen koodiin (myös palvelimen puolelta) ja mahdollistaa omien täysin itsenäisten Matrix-palvelimien ja verkkojen perustamisen kelle tahansa.

Matrixin avoin standardi määrittää REST-tyyliset HTTP-ohjelmointirajapinnat, joilla viestitään JSON-dataa Matrixia tukevien asiakasohjelmien, palvelinten ja palveluiden välillä. Matrix voidaan yhdistää yleisimpiin webpalveluihin WebRTC-rajapinnan kautta.

Matrix-protokollaa kehittää The Matrix.org Foundation C.I.C[1].

Koska Matrix on ei-keskitetty protokolla, jota voi muokata vapaasti, se on saanut huomiota valtiollisilta tahoilta, jotka etsivät itselleen turvallista Internetissä käytettävää viestintävälinettä. Matrixia käyttävät esimerkiksi KDE-työpöytäympäristöa hallinnoiva yhteisö, Ranskan valtionhallinto, Saksan valtionhallinto (suunnitteilla, ilmoitettu joulukuussa 2019) sekä Firefox-selainta kehittävä Mozilla[2].

The Matrix.org Foundation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Matrix.org Foundation on lokakuussa 2018 perustettu, Matrix-standardia suojelemaan ja kehittämään perustettu voittoa tavoittelematon yhteisön etuyhtiö.

Element[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Element

Element on Matrixin referenssinä toimiva asiakasohjelma ja Fractal on GNOME-työpöytäympäristöön tarkoitettu asiakasohjelma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matrix.org Matrix.org. Viitattu 3.8.2020. (englanniksi)
  2. Welcoming Mozilla to Matrix! Matrix.org. Viitattu 3.8.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]