Matoankeriaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matoankeriaat
Jaavanmatoankerias (Moringua javanica)
Jaavanmatoankerias (Moringua javanica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ankeriaskalat Anquilliformes
Heimo: Matoankeriaat
Moringuidae
Gill, 1885
Suvut[1]
  • Moringua
  • Neoconger
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Matoankeriaat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Matoankeriaat Commonsissa

Matoankeriaat (Moringuidae) on ankeriaskaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan läntiseltä Atlantilta ja indopasifiselta merialueelta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matoankeriaiden heimoon kuuluu 2 sukua ja lähteestä riippuen 6–12 lajia. Ruumiinrakenteeltaan matoankeriaat ovat pitkulaisia kaloja, jotka saavuttavat suurimmillaan hieman alle metrin pituuden. Yhteisiä piirteitä ovat selkäevän alkaminen vasta kalan ruumiin takaosasta. Selkäevä on matala ja yhdistynyt pyrstö- ja peräevien kanssa. Neoconger-suvun lajeilla ja nuorilla Moringua-suvun kaloilla ei ole rintaeviä. Maatoankeriaden silmät ovat pienet nuorilla Moringua- suvun lajeilla ja Neoconger-suvun matoankerialilla. Aikuisilla Moringua-suvun lajeilla silmät ovat hyvin kehittyneet. Kalojen suu on keskikokoinen. Matoankeriaat ovat suomuttomia ja väriltään ne ovat nuorena oransseja ja aikuisina harmahtavia tai ruskeita. Vatsa on usein selkää vaaleampi.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matoankeriaslajeja tavataan trooppisista vesistä Atlantin länsiosista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä, Moringua-suvun lajeja toisinaan myös murto- ja makeista vesistä. Nuoret kalat elävät kaivautuneena hiekka- tai mutapohjaan pää edellä. Aikuisina kalat liikkuvat toisinaan koralliriuttojen läheisyydessä. Heimon kalojen ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 116. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.05.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Moringuidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 26.5.2012. (englanniksi)
  3. a b Family Moringuidae (PDF) FAO. Viitattu 26.05.2012. (englanniksi)
  4. a b James Leonard Brierley Smith, Margaret Mary Smith, Phillip C. Heemstra: Smiths' Sea fishes, s. 187. Struik, 2003. ISBN 978-1868728909. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.05.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.