Mathieu Kassovitz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mathieu Kassovitz
Mathieu Kassovitz vuonna 2008.
Mathieu Kassovitz vuonna 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt3. elokuuta 1967 (ikä 56)
Pariisi, Ranska
Ammatti ohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä, tuottaja
Ohjaaja
Tunnetuimmat ohjaukset Viha (1995)
Palkinnot
Aiheesta muualla
www.mathieukassovitz.com
IMDb
Elonet

Mathieu Kassovitz (s. 3. elokuuta 1967 Pariisi, Ranskalähde?) on ranskalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä ja tuottaja, joka tunnetaan parhaiten omasta elokuvastaan Viha (1995) sekä näyttelijärooleistaan elokuvassa Amélie ja tv-sarjassa Le Bureau, vakoojaverkosto.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassovitz syntyi Pariisissa 1967lähde?. Hänen isänsä on juutalainen ja Unkarista kotoisin oleva ohjaaja ja käsikirjoittaja Peter Kassovitz, joka jätti maan Unkarin kansannousun aikaan vuonna 1956,[1] ja äitinsä ranskalainen Chantal Rémylähde?. Kassovitz oli naimisissa Julie Mauduechin kanssa, ja heillä on Carmen-niminen tytär. Carmen Kassovitz on näyttelijä ja esiintyy mm. elokuvassa Sydänpeto[2].

Ohjaajana Kassovitzin läpimurtoteoksena voitaneen pitää elokuvaa Viha (La Haine), josta hänet palkittiin muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkinnolla ja parhaan elokuvan César-palkinnolla. Vihaa on seurannut muutama kaupallisestikin hyvin menestynyt elokuva, kuten Purppuravirrat, jonka pääosia esittävät Jean Reno ja Vincent Cassel, sekä Gothika pääosassaan Halle Berry.

Kassovitz on myös näytellyt muutamissa elokuvissa, kuten pienessä sivuroolissa Vihassa ja yhtä pääosaa toisessa omassa ohjauksessaan Café au lait, sekä Jacques Audiard’n elokuvassa Regarde les hommes tomber (1994). Tunnetuin hänen roolinsa on kuitenkin Nino Quincampoixin hahmo Jean-Pierre Jeunet’n ohjaamassa Améliessa.

Televisiorooleista merkittävin lienee Guillaume Debaillyn rooli ranskalaisessa vakoilusarjassa Le Bureau, vakoojaverkosto (2015–2020).

Kassovitz oli Cannesin elokuvajuhlien tuomariston jäsenenä vuonna 2001.

Filmografia ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riding, Alan: A French Director Straight Out of (Enfin) Spike Lee The New York Times. 14.8.1994. Viitattu 8.7.2018. (englanniksi)
  2. Alissa Simon, Alissa Simon: Finnish Writer-Director Aino Suni on her Feature Debut ‘Heartbeast,’ a Queer Love Story with a Dark Twist Variety. 2.2.2022. Viitattu 8.10.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.