Matalikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruohikoitunut matalikko merenlahdessa Skotlannissa.

Matalikko tarkoittaa vesiliikenteessä sellaista joessa, järvessä tai meressä sijaitsevaa aluetta, jonka keskisyvyys on niin pieni, että siitä on merkittävää haittaa vesiliikenteelle.

Sisävesien merikartoissa ns. matalan veden alueen tai sinisen veden alueen syvyys on alle 6 metriä. Merellä sinisen veden alueen syvyys on alle 10 metriä.

Tyypillisiä esimerkkejä matalikoista ovat joen mutkiin sekä suistoihin syntyneet alueet, johon virtauksen mukanaan kuljettama maa-aines (yleensä hiekka tai savi) kasautuu. Suistojen matalikoille tyypillisiä ovat myös matalikkoja halkovat virtausuomat. Suistoissa olevia pienempiä matalikkoja kutsutaan usein hiekkasärkiksi.

Merellä matalikot ovat yleensä muodostuneet saarien ympärille. Merellä matalikko-nimitystä käytetään sellaisesta matalan veden alueesta, joka on pinta-alaltaan huomattavan laaja tai jonka olemassaoloa ei voi muutoin päätellä. Tavallisista rantamatalikoista ei yleensä käytetä nimitystä matalikko.

Matalikkojen yhteydessä esiintyy usein myös karikkoja.

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.