Matalaröllinurmikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matalaröllinurmikka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Chloridoideae
Suku: Röllinurmikat Eragrostis
Laji: minor
Kaksiosainen nimi

Eragrostis minor
Host

Katso myös

  Matalaröllinurmikka Wikispeciesissä
  Matalaröllinurmikka Commonsissa

Matalaröllinurmikka (Eragrostis minor) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, röllinurmikoiden (Eragrostis) sukuun kuuluva kasvilaji. Matalaröllinurmikka on yksivuotinen ja usein matalakasvuinen kasvilaji, joka on sekoitettavissa lähinnä vain muihin röllinurmikkalajeihin.[1]

Matalaröllinurmikka kasvaa löyhinä mättäinä, ja sen varret ovat kasvutavaltaan maanmyötäisiä tai kohenevia. Lehtitupet ovat pitkäkarvaisia, ja lehdet ovat melko kapeita sekä tasapintaisia. Kielekkeen paikalla on karvarivi. Matalaröllinurmikan kukinto on pitkulainen ja melko tiivis röyhy. Röyhyn tähkylät ovat pitkulaisia, vain 1–2 mm leveitä, tummia, vihneettömiä ja monikukkaisia. Kussakin tähkylässä on usein yli kymmenen kukkaa. Tähkylöiden kaleet ovat lyhyet sekä keskenään hieman erikokoiset, ja niissä on yhdestä kolmeen suonta. Ulkohelpeet ovat köliselkäisiä, vihneettömiä ja kolmisuonisia. Matalaröllinurmikka kukkii elo–syyskuussa.[1]

Matalaröllinurmikka kasvaa avoimilla ja hiekkaisilla kasvupaikoilla ihmisvaikutteisessa ympäristössä[1]. Suomessa matalaröllinurmikasta on tehty vain pari havaintoa Helsingin ja Turun seuduilta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Kärleksgräs (Eragrostis minor) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.2.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Matalaröllinurmikka (Eragrostis minor) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 2.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matalaröllinurmikan kukinto