Matagalpa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matagalpa
Matagalpan asutus levittäytyy keskustaa ympäröivien kukkuloiden rinteille.
Matagalpan asutus levittäytyy keskustaa ympäröivien kukkuloiden rinteille.
vaakuna
vaakuna

Matagalpa

Koordinaatit: 12°55′N, 85°55′W

Valtio Nicaragua
Departementti Matagalpa
Pinta-ala
 – Maa 641 km²
Korkeus 680 m
Väkiluku 105 299
 – Väestötiheys 172 as./km²

Matagalpa on samannimisen departementin pääkaupunki Nicaraguan keskiosassa, noin 130 kilometrin päässä pääkaupungista Managuasta. Kaupunki sijaitsee noin 680 metrin korkeudessa Karibianmereen laskevan Rio Grande de Matagalpa -joen yläjuoksulla, vuorten ympäröimässä laaksossa. Kaupungin pinta-ala on 640 neliökilometriä. Asukkaita oli noin 105 300 vuoden 2017 arvioissa, ja se on maan kahdeksanneksi suurin kaupunki.[1] Matagalpa on yliopistokaupunki ja tärkeän kahvinviljelyalueen keskus. Kaupungin markkinointilause on Matagalpa – pohjolan helmi, La Perla del Septentrión.

Kaupungin tärkeimpiä käsityötuotteita on musta keramiikka (cerámica negra) sekä varsinkin viime vuosina kehittyneet naisten käsityöosuuskuntien valmistamat tekstiilituotteet, kassit ja reput.lähde?

Muuttoliike maaseudulta Matagalpaan on jatkuvaa, sillä kaupungista odotetaan parempaa toimeentuloa. Muuttoliikkeen seurauksena kaupungin laitamat ovat slummiutuneet.

Kaupungin alue on vanhaa chorotega- ja sumuintiaanien asuinaluetta. [2]

Koulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matagalpassa on kaikkiaan 53 esi-, ala- ja yläkoulua. Ylemmän asteen oppilaitoksia kuten yliopistoja ja ammattikouluja on 7. Yliopistot ovat selvästi pienempiä kuin esimerkiksi eurooppalaiset yliopistot.lähde?

Torit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on kaksi suurta toria. Mercado Norte Guanucan kaupunginosassa on tärkein tori. Sen yhteydessä on myös bussiterminaali, josta lähtevät bussit pohjoiseen. Mercado Sur on edellistä vähän pienempi, se on lähempänä kaupungin keskustaa. Sen bussiterminaalista lähtevät autot etelään, muun muassa Managuaan.

Keskustassa on Mercado Campesino, jossa on parikymmentä myyntipaikkaa.

Puistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeimmät puistot ovat Parque Morazán katedraalin vieressä, Parque Darío pääkadun toisessa päässä ja Parque Mono keskustan laidalla. Parque Monossa on pieni eläintarha, jossa on muun muassa apinoita.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matagalpan ympäristössä on useita luontomatkailukohteita ja ns. community tourism -kohteita.

Luontomatkakohteet ovat luonnonsuojelualueita kuten Esperanza Verde ja Selva Negra, joissa on mahdollisuus vaelteluun, lintujentarkkailuun jne. Kohteissa on myös kahviviljelyksiä. Apante-vuori suojelualueineen aivan Matagalpan läheisyydessä tarjoaa mahdollisuuden patikointiin.

Yhteisöturismia harjoittavat lähinnä kahviosuuskunnat, jotka tarjovat matkailijoille kotimajoitusta ja kotiruokaa, tutustumista kahvinviljelyyn ja opastettuja retkiä luontoon. Tavoitteena on, että matkailijat saavat konkreettisesti tutustua maaseudun ja erityisesti kahvinviljelijöiden arkeen. Yhteisöturismikohteita on muun muassa San Ramonin (20 kilometriä Matagalpasta) ympäristössä.

Matagalpan tärkeimpiä juhlia ovat:lähde?

  • 14. helmikuuta San Valentínin päivä ja Matagalpan kaupungiksi julistamispäivä (1862)
  • Feria del Café, kahvifestivaali marraskuussa
  • Feria del Maíz, maissifestivaali
  • Fiesta del Huipil, huipilfestivaali

Tärkeitä vuosittaisia juhlapäiviä, jotka saavat kaupunkilaiset liikkelle suurin joukoins, ovat muun muassa Purissima eli adventtijuhla ja Día de los difuntos eli vainajien päivä marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna hautausmaalla.

Ystävyyskaupungit ja ystävyystoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa toimii Oulu-Matagalpa-ystävyysseura ry.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nicaragua: Departments, Major Cities & Towns citypopulation.de: Citypopulation. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi) (saksaksi)
  2. Matagalpa - Pohjolan helmi Oulu-Matagalpa –ystävyysseura ry. Viitattu 22.12.2009.
  3. Miksi Matagalpa? Oulu-Matagalpa -ystävyysseura ry. Viitattu 22.12.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]