Mastodon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Mastodon-nimisestä ohjelmistosta ja Internetin yhteisöpalvelusta kerrotaan sivulla Mastodon (ohjelmisto).
Mastodon
Mastodon esiintymässä vuonna 2007. Vasemmalta oikealle: Brent Hinds, Troy Sanders, Brann Dailor ja Bill Kelliher
Mastodon esiintymässä vuonna 2007. Vasemmalta oikealle: Brent Hinds, Troy Sanders, Brann Dailor ja Bill Kelliher
Tiedot
Toiminnassa 2000
Tyylilaji avantgardemetalli[1]
sludge metal[2]
progressiivinen metalli[3]
groove metal[4]
stoner metal[2]
metalcore[5]
post-metal
doom metal
alternative metal[2]
heavy metal[2]
post-hardcore[2]
hard rock
Kotipaikka Yhdysvallat Atlanta, Georgia, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Brann Dailor,  rummut, laulu/taustalaulu
Brent Hinds,  Soolokitara, laulu
Bill Kelliher,  rytmikitara, taustalaulu
Troy Sanders,  laulu, basso

Entiset jäsenet

Eric Saner,  laulu (2000)

Levy-yhtiö

Warner Music Group
Reprise Records
Relapse Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Mastodon on vuonna 2000 perustettu metallimusiikkiyhtye Atlantasta, Yhdysvalloista. Yhtyettä on vaikea sijoittaa mihinkään tiettyyn metallimusiikin genreen. Mastodon on yksi vaikuttavista New Wave of American Heavy Metal-yhtyeistä.

Mastodonin musiikissa kuuluvat vaikutteita muun muassa jazzista, stoner rockista, progressiivisesta metallista, grindcoresta ja hardcore punkista[2].

Yhtyeen omaperäiseen musiikkiin kuuluu mutkikkaita ja rankkoja kitarariffejä, omalaatuiset tahtilajit, pitkät ja melodiset kappaleiden väliosat sekä jazzmaiset rummut ja joissain kappaleissa tuplabasareiden käyttöä, puhdasta laulua ja karheaa karjumista, joka on lähellä murinalaulua.

Lyriikat kertovat mm. elämään liittyvistä asioista, sankarillisista teoista, albumin konseptiin/teemaan liittyvät asiat ja mystisistä olennoista kuten mm. "Behemothista" ja "Isojalasta".

Mastodonin neljä ensimmäistä albumia ovat konseptialbumeja, joiden teemoina ovat elementit. Elementit ovat tuli (Remission), vesi (Leviathan), maa (Blood Mountain) ja ilma (Crack the Skye).

 • Leviathan – kertoo Moby Dickista ja sen hahmoista.
 • Blood Mountain – kertoo miehestä, joka etsii kristallikalloa "Blood Mountainin" huipulta.
 • Crack the Skye – albumi ei ole varsinaisesti konseptialbumi, koska albumilla on monta teemaa. Nimikkokappale on omistettu rumpali Brann Dailorin siskolle, joka teki itsemurhan 14-vuotiaana. Muuten albumi kertoo mustasta magiasta, astraaliprojektiosta ja Rasputinista Moskovan Venäjässä.

Albumit The Hunter ja Once More 'Round the Sun eivät ole konsepti-albumeja, koska yhtye on sanonut haastattelussa unohtavansa konseptialbumi-ideat, koska se antoi bändille tilaisuuden kirjoittaa kappaleita erilaisista aiheista, joita eivät pystyneet kirjoittamaan, kun yhtye oli tekemässä konsepti-albumeja.[6]

Yhtyeen seitsemäs albumi Emperor of Sand on konsepti-albumi, joka kertoo henkilöstä jolle on annettu kuolemantuomio, ja tarinan lopussa henkilö kuolee ja pelastuu. Albumin teemana ovat kuolema ja syöpä. Nämä aiheet ovat saaneet inspiraatiota siitä lähtien kun bändin jäsenten ystävillä ja/tai perheenjäsenillä on todettu syöpä tai ovat menehtyneet.

Yhtyeen kappaleet "Elephant Man", "Joseph Merrick" ja "Pendulous Skin" on nimetty Joseph Merrickin mukaan.

Neurosis-yhtyeen laulaja Scott Kelly on ollut mukana jokaisella Remission -albumin jälkeen ilmestyneellä albumilla. Hän laulaa kappaleissa "Aqua Dementia", "Crystal Skull", "Crack the Skye", "Spectrelight", "Diamond in the Witch House" ja "Scorpion Breath".

Yhtye nousi musiikin valtavirtaan albumeillaan Leviathan, Blood Mountain ja Crack the Skye. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat "Iron Tusk", "Blood and Thunder", "Colony of Birchmen", "The Wolf Is Loose", "Oblivion", "Divinations", "Crack the Skye", "Black Tongue", "Curl of the Burl" ja "High Road".

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mastodonin diskografia

Muu esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mastodon sävelsi Marco Beltramin kanssa musiikin elokuvalle Jonah Hex, jossa Brent Hinds myös tekee cameo-esiintymisen sotilaana elokuvassa.
 • Vuonna 2015, Brann Dailor, Brent Hinds ja Bill Kelliher esiintyivät Game of Thronesin viidennen kauden kahdeksannessa jaksossa "Wildings"-hahmoina.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Eric Saner – laulu (jätti yhtyeen 2000)

Muut jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Scott Kelly – laulu ja ylimääräiset lyriikat (sessio)

Mastodon Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brent Hinds ja Troy Sanders esiintymässä Ruisrockissa vuonna 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. CoS Year-End Report: The Top 100 Albums of '09: 50-26 - Mastodon, Crack the Skye Consequence of Sound. ”Mastodon represents experimental metal in the genre's American 'new wave' at the turn of last decade.” Viitattu 20 March 2012.
 2. a b c d e f James Christopher Monger. Mastodon Biography. Allmusic
 3. Chicago Reader feature "Liquid Metal" chicagoreader.com. Arkistoitu 12.12.2007. Viitattu 17.7.2008. The paper reports that the article's featured band "have admirers in world-class progressive-metal outfits like Isis, Mastodon, and Tool
 4. Mastodon, Against Me! Stop, Smell Roses Spin. Viitattu 13.4.2012.
 5. http://www.musicmight.com/artist/united+states/georgia/atlanta/mastodon (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. http://www.youtube.com/watch?v=Vps_KV5b2_U

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]