Mastiksipistaasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mastiksipistaasi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Sumakkikasvit Anacardiaceae
Suku: Pistaasit Pistacia
Laji: lentiscus
Kaksiosainen nimi

Pistacia lentiscus
L.

Katso myös

  Mastiksipistaasi Wikispeciesissä
  Mastiksipistaasi Commonsissa

Mastiksipistaasi (Pistacia lentiscus) on sumakkikasveihin kuuluva puu. Se on ikivihreä, nahkealehtinen puu, joka kasvaa 4,5–7,5 metriä korkeaksi. Alun perin se on kotoisin Välimeren seudulta.[2]

Mastik on Kreikan saaristosta Khioksen saarelta tuleva mauste, jota pidetään yhtenä arabialaisen keittiön keskeisimmistä mausteista. Mauste on mastiksipistaasipuun pihkaa. Kyproksella on mastiksilla maustettua leipää, Libanonissa ja Syyriassa maustetaan perinteistä juustoa, joka on voimakkaasti mastiksilla maustettu. Arabimaissa mastiksin makua pidetään ylellisyytenä ja toiset maustavat jopa maidon sillä.lähde? Sellaisenaan mastiksia käytetään purukumina.[3] Latinankielinen nimi mastiksille onkin mastico, joka tarkoittaa jauhamista (tieteellinen nimi Pistacia lentiscus on mastiksipistaasipuun nimi).

Mastiksipistaasi on mausteena myös alkoholijuoma mastikassa, jota eräät Balkanin alueen maat pitävät kansallisjuomanaan. Bulgariassa juoma tislataan vahvaksi, perinteisesti 47 prosenttiin ja ylikin.[4]

Mastiksipistaasin pihkaa, jota myydään mausteena "mastik"
  1. Rhodes, L. & Maxted, N.: Pistacia lentiscus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
  2. Desert tropicals (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Seventh Wave Supplements[vanhentunut linkki]
  4. Мастика (Mastika, Mastiha) – греко-болгарская версия самбуки (Alkoholijuomien arvostajien sivusto) Алкофан. 22.10.2018. Сайт ценителей спиртных напитков. Viitattu 7.9.2022. (venäjäksi)