Master of Orion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Master of Orion
Kehittäjä Simtex
Julkaisija Microprose[1]
Jakelija Wargaming.net, Steam ja Humble Store
Suunnittelija Stephen Barcia
Pelisarja Master of Orion
Julkaistu 1993[1]
Lajityyppi vuoropohjainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta MS-DOS, Macintosh
Jakelumuoto levyke
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Master of Orion (MOO tai MoO) on avaruuteen sijoittuva vuoropohjainen tietokonestrategiapeli, joka julkaistiin vuonna 1993. Pelin julkaisija oli yhdysvaltalainen MicroProse ja kehittäjä Steve Barcian luotsaama Simtex. Pelistä on myös julkaistu kaksi jatko-osaa, Master of Orion II ja Master of Orion III. Wargaming.net osti 2010-luvulla Master of Orionin tavaramerkin[1] ja teki siitä Master of Orion: Conquer the Stars -uusintaversion.

Master of Orion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Master of Orion on 4X-strategiapeli (juontuu englannin kielen sanoista eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate – tutki, laajene, hyödynnä, tuhoa), joka sijoittuu ulkoavaruuteen. Peli julkaistiin suositun Civilization-strategiapelin vanavedessä. Pelin toiminnallisuus muokattiin useiden aikaisempien avaruusstrategioiden, kuten Delta Taon Spaceward Ho!:n ja SSI:n Reach for the Starsin, ominaisuuksia mukaillen. Peliä pidetään yhtenä lajityyppinsä parhaista teoksista.

Master of Orionissa pelaajan tavoitteena on saavuttaa galaksin herruus joko voimankäytön tai diplomatian avulla. Pelissä on useita eri rotuja, joiden lajilliset ominaisuudet vaihtelevat ja vaikuttavat siten pelattavuuteen. Pelaajat voivat suunnitella oman avaruuslaivastonsa yksityiskohtia myöten. Pelissä on myös useita satunnaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat omalla tavallaan pelin kulkuun. Orionin tähtijärjestelmän valtaaminen tarkoittaa yleensä voimasuhteiden muuttumista siten, että valtaaja voittaa pelin.

Näytönkaappauskuva FreeOrionista, Master of Orionin kaltaisesta avoimen lähdekoodin pelistä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Puustinen, Johanna: Uutinen: Scifistrategiaklassikko Master of Orion palaa uusintaversiona Pelaaja. 9.6.2015. Arkistoitu 5.3.2017. Viitattu 5.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]