Ydintietojen hallinta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Master Data Management)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ydintietojen hallinta (engl. Master Data Management, lyh. MDM) on prosessi, jossa liiketoimintajohto ja tietohallinto työskentelevät yhdessä varmistaakseen tiedon yhdenmukaisuuden, oikeellisuuden, hallinnan, semanttisen oikeellisuuden sekä vastuut. Organisaation hallussa oleva data ja informaatio ovat usein laadultaan heikkoja. Datassa on virheitä, puutteita ja ristiriitaisuuksia ja voi olla käyttökelvottomassa muodossa. Esimerkiksi päivämäärä voidaan tallettaa useilla eri tavoilla.[1]

Koska dataa on paljon ja sitä tuotetaan joka päivä lisää, vaatii sen puhdistaminen suuren määrän työtä. Ydintietojen hallinta lähtee ajatuksesta, että organisaation kaikkien tietojen semanttinen yhteentoimivuus on liian vaikeaa saavuttaa. Siksi se keskittyy määrittelemään semanttisesti tärkeimmän osan tiedoista yksiselitteisesti. Ne keskittyvät liiketoiminnan kannalta olennaisimpaan ydintietoon ja laatuun. Varsinainen transaktio datamassa jätetään usein vähemmälle huomiolle. [1] Tarkoituksena on luoda yritykselle tai organisaatiolle luotettava uudelleenkäytettävä tietovarallisuus. Master Data Managementia kutsutaan suomeksi mm. liiketoimintakriittisen perustiedon hallinnaksi.

MDM on yksi merkittävä informaatiostrategian osa-alue. Tyypillisesti yritykset aloittavat MDM:n toteuttamisen joko asiakastiedon (engl. customer data integration, CDI) tai tuotetiedon (engl. product data management, PDM) hallinnasta. Muita merkittäviä alueita ovat mm. toimittajatiedon, henkilötiedon ja paikkatiedon hallinta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • LOSHIN, D. (2009): Master Data Management. MA: Morgan Kauffman Publishers.
  • BERSON, A. & DUBOV, L. (2007): Master Data Management and Customer Data Integration for a Global Enterprise. McGraw Hill.
  • STARCK, J. (2010): Global Product Strategy, Product Lifecycle Management and the Billion Customer Question. Decision Engineering. Springer.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Harri Laihonen, Mika Hannula, Nina Helander, Ilona Ilvonen, Jari Jussila, Marianne Kukko: Tietojohtaminen. Tampereen teknillinen yliopisto, Tietojohtamisen tutkimuskeskus Novi, 2013. ISBN 978-952-15-3057-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 20.11.2021). fi