Massakulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Massakulttuuri on 1900-luvun populaarikulttuurin kansalle teollisesti tuotettua viihdettä. Tällaisiksi mielletään esimerkiksi 1900-luvun alkupuolella yleistynyt elokuva, radion tarjoamat viihdemahdollisuudet sekä erilaiset menot ja huvit, kuten huvipuistot, rantalomat tai kansanteatterit.

Massakulttuuri syntyi populaarikulttuurin pohjalle 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Se sai alkunsa teollistumisen voimakkaan kasvun seurauksena, kun maaseudulta kaupunkeihin muuttaneiden tehdastyöläisten palkkataso nousi ja työpäivä lyheni. Tehdastyön säännöllisyyden vuoksi kansalle jäi enemmän vapaa-aikaa ja varakkuutta, jonka saattoi panostaa lomailuun. Tavallisen kansan viihdyttämisestä alkoi kehkeytyä suurin talousala ikinä. Palvelujen ja hyödykkeiden tarjonta suuremmille massoille aikaansai kasvua teollisella sektorilla, jolloin työläisten varallisuus kasvoi entisestään ja syntyi kehä.

Myöhemmillä 1900-luvun vuosikymmenillä massakulttuurille tunnusomaiseksi tuli etenkin matkailu ja turismi. 50-luvulla suosittuja olivat etenkin ryhmämatkat, joiden uranuurtajana toimi Thomas Cookin matkatoimisto. Ryhmämatkailu alensi matkakustannuksia ja toi nopean ja helpon lentomatkailun lähelle kansaa. Suomessa Kalevi Keihäsen Keihäsmatkat lennätti vuodesta 1965 suomalaismatkailijoita ulkomaille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Antti Kohi, Hannele Palo, Kimmo Päivärinta, Vesa Vihervä: Forum II: Eurooppalainen ihminen. Otava, 2005. ISBN 951-1-19720-7.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.