Massachusetts General Hospital

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MGH:n pääsisäänkäynti

Massachusetts General Hospital (Mass General tai MGH) on Harvard Medical Schoolin alkuperäinen ja suurin opetussairaala sekä biolääketieteellisen tutkimuksen laitos. Se sijaitsee West Endin alueella Bostonissa Massachusettsin osavaltiossa.

Se on kolmanneksi vanhin erikoistumaton sairaala Yhdysvalloissa ja Uuden-Englannin vanhin ja suurin sairaala. Siellä on noin tuhat potilaspaikkaa. Sairaalalla on maailman suurin sairaalapohjainen tutkimusohjelma, jonka vuosibudjetti on yli 750 miljoonaa dollaria. U.S. News & World Report- aikakauslehti arivoi sen vuoden 2013-2014 listallaan Yhdysvaltain toiseksi parhaaksi sairaalaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MGH, Bulfinch Building, Boston vuonna 1943.

Sairaala perustettiin vuonna 1811. Alkuperäisen sairaalarakennuksen suunnitteli tunnettu yhdysvaltalainen arkkitehti Charles Bulfinch. MGH on kolmanneksi vanhin yleinen sairaala Yhdysvalloissa ja vanhin ja suurin Uudessa-Englannissa. John Warren, anatomian ja kirurgian professori Harvard Medical Schoolissa, joka silloin sijaitsi Cambridgessa, johti lääketieteellisen koulun muuttoa Bostoniin. Warrenin poika John Collins Warren johti James Jacksonin kanssa yritystä saada Massachusetts General Hospital aloittamaan toimintansa. ne, joilla oli varaa, saivat hoitoa kotona, joten Massachusetts General Hospitalin, kuten useimpien muidenkin 1800-luvulla perustettujen sairaaloiden, tarkoituksena oli tarjota hoitoa köyhille. 1800-luvun puolivälistä 1800-luvun loppuun, Harvardin lääketieteellinen koulu sijaitsi Massachusetts General Hospitalin läheisyydessä.

Ensimmäisten amerikkalaisten sairaalan sosiaalityöntekijöiden tukikohta oli sairaalassa.

Sairaalan työ tietokoneohjelmien kehittäjänä lääketieteelliseen käyttöön 1960-luvulla johti MUMPS-ohjelmointikielen syntyyn. Lyhenne tulee sanoista "Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming System". Kyseessä on tärkeä ohjelmointikieli ja tietokanta, jota käytetään potilastietojen tallentamiseen ja laskutukseen. Potilastietokanta nimeltä File Manager, jonka kehitti United States Department of Veterans Affairs, luotiin käyttäen tätä kieltä.

Anestesian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen leikkaus, jossa käytettiin eetteriä, lavastettuna MGH:ssä pian alkuperäisen leikkauksen jälkeen. Daguerrotypiakuva, 1850.

Vuonna 1846 MGH:n Ether Dome käytti dietyylieetteriä ensimmäisten joukossa. Bostonilainen hammaslääkäri William Thomas Green Morton esitteli lääketieteelliselle ammattialalle eetterin käyttöä kivun lievittämiseksi. Toimenpide suoritettiin cambridgelaisen William Abbottin niskassa olevan verisuonikasvaimen poistamiseksi. MGH:n pääkirurgi John Collins Warren suoritti leikkauksen ja huomautti, että se ei ole humpuukia. Uutiset merkittävästä "uudesta" keksinnöstä kulkeutuivat maailman ympäri nopeasti. Georgian Danielsvillestä kotoisin oleva Crawford Long käytti 1842 ensimmäisen kerron dokumentoidusti dietyylieetteriä potilaan saattamiseksi tiedostamattomaan tilaan ennen leikkausta. Termiä anestesia ehdotti Harvard Medical Schoolin lääketieteen professori Oliver Wendell Holmes vanhempi. Modernin anestesiaosaston perusti sairaalaan vuonna 1936 Henry Knowles Beecher. Ether Dome on nykyäänkin olemassa ja avoinna yleisölle. Se on yksi vanhimmista olemassa olevista toimenpidekatsomoista.

Nykyiset toimenpiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaalassa on 905 vuodepaikkaa ja potilaita on vuodessa 45 000. Kirurginen henkilökunta suorittaa vuosittain yli 34 000 toimenpidettä. Synnytyspalvelu hoitaa joka vuosi yli 3 500 synnytystä. Sairaala hoitaa vuosittain yli miljoona avohoidossa käyvää potilasta pääkampuksellaan sekä sen kuudella satelliittilaitoksella Bostonin Back Bayllä, Charlestownissa, Chelseassa, Everettissa, Reveressä ja Walthamissa. Arkkitehti Hisham N. Ashkouri, joka työskentelee yhdessä Hoskins Scott Taylorin ja Partnersin kanssa tarjosi piirustukset ja kaavat lastenosastolle, vastasyntyneiden tehohoidolle ja sairaalapotilashoitoon liittyville kerroksille, kuten myös kolmannen kerroksen kirurgiselle huoneille ja avustustoimipaikoille.

Vuonna 2003 American Nurses Credentialing Center nimesi MGH:n osavaltion ensimmäiseksi magneettisairaalaksi. Magneettitunnustus tarkoittaa korkeinta kunniamainintaa, joka annetaan sairaanhoidon erinomaisuudesta.

Syksyllä 2004 avattiin Yawkey Center for Outpatient Care, joka on nimetty Jean R. Yawkeyn mukaan. Tämä 41 000 neliömetrin suuruinen kymmenkerroksinen laitos on suurin ja monipuolisin avohoitorakennus Uudessa-Englannissa.

Massachusetts General Hospital on yhteistyössä Harvard Medical Schoolin kanssa ja on sen alkuperäinen opetussairaala. Yhdessä ne muodostavat akateemisen terveyskeskuksen.

Helmikuussa 2009 Phillip T. and Susan M. Ragon Institute perustettiin vahvistamaan tutkimusta, joka kehittää rokotuksia ja muita hoitoja hankittuihin immuunijärjestelmän sairauksiin, etupäässä AIDSiin.

Vaikka MGH:lla on oma psykiatrian ylilääkäri, sairaala on läheisessä yhteistyössä lähistöllä sijaitsevan McLean Hospitalin kanssa, joka on yhteistyössä myös Harvard Medical Schoolin kanssa.

MGH on jatkuvasti U. S. News and World Reportin parhaiden sairaaloiden joukossa