Mary Parker Follett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mary Parker Follett

Mary Parker Follett (3. syyskuuta 186818. joulukuuta 1933) oli yhdysvaltalainen sosiaalityöntekijä, liikkeenjohdon konsultti ja edelläkävijä organisaation ja organisaatiokäyttäytymisen tutkijana.

Hän kirjoitti useita myös useita kirjoja ja lukuisia esseitä, artikkeleita ja puheenvuoroja demokratiasta, ihmissuhteista, poliittisesta filosofiasta, psykologiasta, organisaatiokäyttäytymisestä ja konfliktien ratkaisemisesta. Follett täydensi Max Weberin ajatuksia vallasta.[1] Follett täydensi Weberin auktoriteettilistaa asiantuntijan vallalla, määritteli 1920-luvulla valtion tahtoon ja käskyyn perustuvaksi vuorovaikutussuhteeksi. Hän jakoi vallan myös määräävään (engl. power-over) ja yhteiseen (power-with) valtaan. Edellinen on jaettu esimerkiksi pakkovaltaan, palkitsevaan valtaan, asemavaltaan, asiantuntijavaltaan ja henkilökohtaiseen valtaan. Jälkimmäisessä ihmiset innostavat toisiaan yhteisten intressien ja vastuiden kannustamina. Tämän puolen korostaminen teki Follettin organisaatioteoriasta nk. ihmissuhteiden koulukunnan ennakoijan.[2] Hänen ajatuksiaan on käytetty ihmisten ja yhteisöjen johtamisen perusteina.

Hän oli syntynyt Massachusettsissa ja vietti suuren osan elämästään siellä. Vuonna 1898 hän valmistui Radcliffe Collegesta, mutta ei saanut tohtorin arvoa, koska oli nainen.lähde?

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The speaker of the House of Repsentatives
  • The New State
  • Creative Experience 1924
  • Dynamic Adminstration 1941

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Theory of Social and Economic Organisations";Talcott Parsons, transl. 1947;distilled From Weber's multi-volume work, "Wirtschaft und GesellSchaft"(Economy and Society)Viitattu 5.6.2010
  2. Tieteen ja ajattelun historiaa. Reijo Rasinkangas. Viitattu 5.6.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]