Martti Wallén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martti Christian Wallén (s. 20. marraskuuta 1948 Helsinki)[1] on suomalainen bassolaulaja. Hän valmistui kanttoriksi 1968 ja toimi Helsingin ortodoksisen seurakunnan kanttorina 1968–1972. Hänen asemapaikkansa oli Lohjan työkeskus.

Wallén opiskeli Sibelius-Akatemiassa Pekka Salomaan oppilaana ja täydensi opintojaan Tukholmassa Torsten Föllingerin, sekä Roomassa Luigi Riccin ja Achille Braschin johdolla.[2] Wallén sai ensimmäisen kiinnityksensä bassosolistiksi Suomen Kansallisoopperaan vuonna 1973 (vakinainen vierailija vuodesta 1975–) ja oli Tukholman kuninkaallisen oopperan solisti 1975–2000.

Tärkeimpiä rooleja uran varrella mm. Sarastro, Leporello, Baron Ochs, Rocco, Pimen, Basilio, Gremin, Sparafucile, Daland, Pogner, Landgraf, Fasolt, Hunding, Paavo Ruotsalainen ja useita muita rooleja suomalaisissa oopperoissa.

TV-oopperoita: P M Davies: The Lighthouse(SVT), G. Verdi: Don Carlos(SVT) ja Rigoletto(YLE/Fuga),L. Madetoja:Pohjalaisia/Vallesmanni(YLE), A. Sallinen: Ratsumies/Tuomari(YLE) E. Rautavaara:Tietäjien lahja/Salomon(Arte).

Levytyksiä: A.Sallinen:Ratsumies, E.Bergman: Det sjungande trädet, G.Verdi: Don Carlos,suomalaisia joululauluja ja ortodoksista kirkkomusiikkia(useita levytyksiä).

Hän on vieraillut muun muassa Tallinnan Estonia-teatterissa, Moskovan Bolšoi-teatterissa, Helsingin Juhlaviikoilla, Savonlinnan oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa.[2] Konsertti -ja oratorioesiintymisiä kaikissa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Wallen oli Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja vuosina 1995–1999 ja Tukholmassa vuosina 1996–2000 toimineen Föreningen Finn Finsk Musik (FINNMUS) tapahtumanjohtaja. Martti Wallén muutti Espanjaan vuonna 2004.

Martti Wallénin kummatkin lapset, Herman Wallén (synt. 1978) valmistunut Karlsruhen musiikkikorkeakoulusta ja Ida Wallén, valmistunut Münchenin musiikkikorkeakoulusta, ovat toimineet ammattilaulajina Saksassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martti Haapakoski, Anni Heino, Matti Huttunen, Hannu-Ilari Lampila, Katri Maasalo: Suomalaisen musiikin historia esittävä taide. WSOY, 2002. ISBN 951-0-23564-4.
  2. a b Martti Wallén - Klassinen.fi klassinen.fi. Viitattu 19.9.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.