Martina (Bysantin keisarinna)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martina (kuoli 641) oli Bysantin keisarinna. Hän meni naimisiin enonsa Herakleioksen kanssa. Herakleios oli ollut naimisissa aikaisemmin Fabia Eudocian kanssa. Fabia oli ollut kansan suosikki ja Martinan ja Herakleioksen avioliitto oli suuri skandaali ja kirkon tuomitsema. Theofanes sijoittaa avioliiton vuodelle vuonna 612, mutta muut lähteet sijoittavat sen niinkin myöhään kuin 623.

Herakleios ja Martina saivat ainakin kymmenen lasta. Kaksi lapsista oli vammaisia, Fabiuksella oli lamaantunut selkä ja Theodosius oli kuuromykkä. Parin neljäs lapsi Heraklonas syntyi sotaretkellä Persiaa vastaan. Martina oli yleensä miehensä mukana tämän useilla matkoilla. Martinan ja Herakleioksen vanhimman pojan ja kruununperillisen Konstantinoksen välit olivat viileät. Martina yritti saada omille lapsilleen osuuden valtakunnan hallinnosta ja vuonna 632 Heraklonasista tehtiinkin caesar. Vuonna 638 Heraklonas kruunattiin keisariksi. Myös Martinan tyttäret Augustina ja Anastasia saivat arvonimen augusta ja pojasta Davidista tuli caesar.

Vuonna 641 Herakleios kirjoitti testamentin, jonka mukaan Heraklonas ja Konstantinos perivät valtakunnan yhdessä. Kun Herakleios viimein kuoli 11. helmikuuta, vaati Martina itselleen korkeinta valtaa. Kansa halusi kuitenkin suositun Konstantinoksen keisariksi. Kun Konstantinos kuoli hallittuaan vain 103 päivää, epäilivät monet että Martina oli myrkyttänyt hänet. Heraklonasista tuli nyt yksinvaltias. Mutta melkein heti alkoi kapina, jota johti kenraali Valentinus. Syyskuussa Heraklonasin oli pakko kruunata Konstantinoksen poika Konstans keisariksi. Samalla myös Martinaa suosinut patriarkka Pyrrhos pakotettiin eroamaan. Vähän tämän jälkeen Heraklonas teki veljestään Davidista myös keisarin, samalla vähentäen Konstantinoksen mahdollisuuksia päästä valtaan. Lopulta kapina puhkesi uudelleen ja Heraklonas syrjäytettiin. Martinan kolmen pojan Heraklonasin, Davidin ja Martinuksen nenät silvottiin ja lähetettiin maanpakoon. Erään lähteen mukaan Martinan kieli leikattiin irti.

Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.