Martin Goodman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martin Goodman
Moe Goodman
Henkilötiedot
Syntynyt18. tammikuuta 1908
Yhdysvallat
Kuollut6. kesäkuuta 1992 (84 vuotta)
Palm Beach, Florida, Yhdysvallat
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Ammatti sarjakuvien kustantaja
Puoliso Jean Davis (v. 1934–1992)
Lapset Iden Goodman
Muut tiedot
Merkittävät teoksetMarvel Comics
Timely Comics, Atlas Comics, Atlas/Seaboard Comics, Magazine Management

Martin Goodman (18. tammikuuta 1908 - 6. kesäkuuta 1992) oli yhdysvaltalainen sarjakuvakustantaja, Marvel Comicsin perustaja.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moe Goodman, joka myöhemmin vaihtoi nimekseen Martin, oli vanhin poika Isaac Goodmanin (s. 1872) ja Anna Gleichenhausin (s. 1875) 17 lapsesta. Hänen vanhempansa olivat juutalaisia maahanmuuttajia, jotka olivat tavanneet Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun he olivat muuttaneet sinne erikseen Vilnasta, Venäjän valtakunnasta. Perhe asui eri kodeissa New Yorkin Brooklynin kaupunginosassa. Nuorena miehenä Moe matkusti ympäri maata suuren laman aikana, ja asui hobo-leireillä.

Kioskikirjallisuus ja Timely Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1929 loppupuolella Archie Comicsin perustaja Louis Silberkleit, joka oli aikakauslehtien jakeluyhtiön Eastern Distributing Corp.:n liikkeeseenlaskija, palkkasi Goodmanin osastolleen ja antoi hänelle asiakkaita, joihin kuului kustantaja Hugo Gernsback. Myöhemmin Goodmanista tuli itse liikkeeseenlaskija, mutta yritys joutui konkurssiin lokakuussa 1932. Sitten Goodman liittyi Silberkleitiin ja muihin sijoittajiin osana Mutual Magazine Distributorsia, ja hänet nimitettiin Silberkleitin uuden sisaryrityksen Newsstand Publications Inc:n, toimittajaksi Manhattanille 53 Park Placeen, joka tunnetaan myös nimellä 60 Murray Street.

Goodmanin ensimmäinen julkaisu oli kioskijulkaisu Western Supernovel Magazine , joka ensimmäinen numero on päivätty toukokuuhun 1933. Ensimmäisen numeron jälkeen hän nimesi sen uudelleen Western Book Magazineksi, jonka ensimmäisen numeron ilmestymisajankohdaksi oli merkitty heinäkuu 1933. Goodmanin lehtiä olivat All Star Adventure Fiction, Complete Western Book, Mystery Tales, Real Sports, Star Detective, scifi-lehti Marvel Science Stories ja viidakko-seikkailu Ka-Zar.

Vuonna 1937 Goodman ja hänen vaimonsa palasivat häämatkaltaan Euroopasta. Heillä oli jo liput Hindenburgiin, mutta koska he eivät pystyneet varaamaan vierekkäisiä istumapaikkoja, he vaihtoivat lentokoneeseen ja välttivät näin Hindenburgin katastrofin.

Vuonna 1939, kun uudet sarjakuvat olivat erittäin suosittuja, ja ensimmäiset supersankarit, jotka asettivat trendin, Goodman supistui hiljattain perustetun sarjakuvakirjan "pakkaaja" Funnies Inc:n kanssa toimittamaan materiaalia koomikirjasta, Marvel Comics # 1, joka on päivätty lokakuussa 1939 ja julkaissut äskettäin perustetut aikakausjulkaisut. Se sisälsi ensimmäisen hahmon merkit Human Torch ja Sub-Mariner, ja myi nopeasti 80 000 kappaletta. Goodman tuotti toisen painoksen, joka oli päivätty marraskuussa 1939 ja joka myi noin 800 000 kappaletta. Sitten hän perusti Timely Comics, Inc.:n, joka alkoi sarjakuvakannesta huhtikuusta 1941 tai keväällä 1941. Timely Comicsista tuli useiden lehtialan yritysten konserni, joka koostui Goodmanin sarjakuvasarjasta, joka seuraavina vuosikymmeninä kehittyi Marvel Comicsiksi.

Vuonna 1941 Timely julkaisi kolmannen ison hahmonsa, isänmaallisen supersankarin Kapteeni Amerikan, Simon ja taiteilija Jack Kirby. Captain America # 1:n (maaliskuu 1941) menestys johti henkilöstön laajentumiseen, ja Simon toi freelancerille Kirbyä henkilöstölle ja palkkasi myöhemmin iner Syd Shoresia "Timelyn kolmanneksi työntekijäksi." Simon ja Kirby lähtivät ajoissa 10 kysymyksen jälkeen kapteeni Amerikan ja Goodman nimitti Timelyn toimittajaksi vaimonsa serkun Stan Leen, joka oli ollut toimituksellisena avustajana. Lee pysyi tässä tehtävässä vuosikymmeniä.

Kun sodan jälkeinen kiinnostus supersankareihin väheni, Goodman ohjasi Leen kokeilemaan monenlaisia lajityyppejä, jotka näyttivät tulevan muotiin, kuten romantiikka vuonna 1948, kauhu vuonna 1951, lännensarjat vuonna 1955 ja Kaiju-hirviöt vuonna 1958. Hän saattoi olla erittäin pikkutarkka tässä suhteessa, kuten esimerkiksi Amerikan # 1-teini-ikäisen Patsy Walkerin ulkonäkö, sillä on samanlainen varjostus hiuksissaan kuin Archie Comicsin suositulla Archie Andrewsilla.

Nimi "Timely Comics" poistui käytöstä sen jälkeen, kun Goodman alkoi käyttää omistamansa sanomalehti-jakeluyrityksen Atlas-logoa, alkaen marraskuussa 1951 julkaistujen sarjakuvakirjojen kansista. Hän kokosi samaan konserniin freelancereita 59 yrityksen kautta, Animirth Comicsista Zenithin julkaisuihin. Koko 1950-luvun ajan Timely tunnetaan nimellä Atlas Comics.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martin Goodman, 84; Began Marvel Comics NY Times. 1992. Viitattu 28.5.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Martin Goodman (publisher)