Marokon kuninkaalliset ilmavoimat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tunnus.
Konetunnus.

Marokon kuninkaalliset ilmavoimat (arabiaksi القوات الجوية الملكية المغربية ; translitteroituna al-Qoat al-Jaoiyah al-Malakiyah al-Maghribiyah) on Marokon asevoimien ilma-ase.

Ilmavoimat ovat ilmeisesti syntyneet Marokon itsenäistymiseen eli vuoteen 1956 mennessäselvennä. Marokko on ollutselvennä Yhdysvaltain liittolainen ja siksi sen ilmavoimien kalusto on ranskalaista ja yhdysvaltalaista alkuperää.

Ilmavoimilla on kahdeksan lentotukikohtaa. Suurimmat ovat Meknesin, Marrakeshin, Rabatin (Salen) ja Kenitran lentotukikohdat. Turistikaupunki Agadirin liepeellä on yksi sotilaslentotukikohta, joka on olemassa lähinnä Marokon nykyisen kuninkaan lentoharrastuksen takiaselvennä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulla Marokko kävi sotaa Länsi-Saharassa Polisario-vapautusrintamaa vastaan. Ilmavoimien iskut autiomaassa olivat tehokkaita ja Polisario joutui vetämään joukkonsa Algeriaan. Polisario ampui taisteluissa alas muun muassa kaksi C-130 Hercules, viisi F-5A ja kaksi Mirage-lentokonettaselvennä. Ilmavoimat valvoo edelleen Länsi-Saharaa sissien toiminnan jatkumisen varalta.

1990-luvun lopulla Marokko alkoi uudistaa ilmavoimiaan pyrkien hankkimaan Yhdysvalloilta 24 F-16-hävittäjää, mikä ei kuitenkaan toteutunut. Saudi-Arabia oli valmis lahjoittamaan Marokolle 12 AH-64 Apache-helikopteria, mutta tämä raukesi. Myös Arabiemiirikuntien liitto on tukenut rahoituksellaan Marokon ilmavoimien kehittämistä.

Vuodesta 1998 vuoteen 2004 ilmavoimien Mirage F1 -hävittäjiin hankittiin Ranskasta uudet tutkat.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dassault Mirage F1CH
Lockheed C-130H Hercules

Ilmvoimien kalustona onselvennä: Hävittäjälentokoneet

Pommikoneet

Koulukoneet

Kuljetuskoneet

Ilmatankkauskoneet

Yhteyskoneet

Taisteluhelikopterit

Kuljetushelikopterit

Koulutushelikopterit