Maki Kolehmainen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Marko Kolehmainen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maki Kolehmainen
Maki Kolehmainen
Maki Kolehmainen
Henkilötiedot
Syntynyt18. toukokuuta 1966 (ikä 57)
Ammatti säveltäjä, musiikkituottaja, sanoittaja
Muusikko
Taiteilijanimi Maki Kolehmainen, M.A.K.I
Aktiivisena 1989–
Tyylilajit pop, rock
Soittimet kitara, laulu
Yhtyeet Aikakone
Levy-yhtiöt HelsinkiRecords

Marko Juhani "Maki" Kolehmainen (s. 18. toukokuuta 1966 Helsinki) on suomalainen muusikko, säveltäjä ja tuottaja. Kolehmainen on tunnettu erityisesti Aikakone-yhtyeen musiikin säveltäjänä, mutta hän on tuottanut ja säveltänyt musiikkia lukuisille kotimaisille ja ulkomaisille artisteille.

Kolehmaisen muusikonura alkoi 1989, jolloin hän soitti suomalaisten artistien, kuten Einin,[1] Lea Lavenin ja Marionin taustayhtyeissä. Muutama vuosi tämän jälkeen Kolehmainen alkoi tehdä musiikkia omaa Aikakone-yhtyettään varten. Aikakone teki suomalaista musiikkihistoriaa myymällä uutena artistina eniten levyjäselvennä ja sai triplaplatinaa. Yhtye menestyi vuodesta 1995 lähtien erinomaisesti suomalaisilla musiikkilistoilla.

Tunnetuimpia Kolehmaisen sävellyksiä on muun muassa "Tuhat yötä", joka on Aikakone-yhtyeen Sanin ja suomalaisen näyttelijä Samuli Edelmannin duetto. Kolehmainen sävelsi myös Viron Euroviisuihin vuonna 2002 Suomen edustuskappaleen Addicted to You,[1] joka sai Laura Voutilaisen esittämänä 24 pistettä ja sijoittui sijalle 20.

Kolehmainen on säveltänyt useita kappaleita Suomen Idolsista ponnahtaneille artisteille Hanna Pakariselle, Antti Tuiskulle ja Anna Abreulle. Kolehmaisen säveltämät ja Tiktakin esittämät kappaleet "Upside Down" ja "Don't Turn Back" ovat menestyneet hyvin Euroopassa ja Venäjällä. Niitä on esitetty Radio Disney -verkossa Yhdysvalloissa ja ne ovat saaneet yhteensä tuhansia soittokertojalähde?. Kolehmaisella on krediittinään yli 30 kulta- ja platinamyyntiälähde?.

Tammikuussa 2012 Maki Kolehmainen ja Tracy Lipp laativat hittikappaleen "Frontside Ollie", jota esittää Robin Packalen.[1] Kyseisellä kappaleella Robin tuli suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa ja kappale sai miljoonia katselukertoja muutamassa päivässä. Samana vuonna Kolehmainen sävelsi Sana Mustosen sanoittaman Kurt "Kurre" Westerlundin kappaleen "Kuuden vuoden kuuliaisuus" Sauli Niinistölle vuoden 2012 presidentinvaalien alla.[2]

Kolehmaisella on oma tuotantoyhtiönsä Maki Kolehmainen Productions ja oma levy-yhtiö HelsinkiRecords.com.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]