Markku Impiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Markku Impiö (s. 21. maaliskuuta 1965 Tornio) on suomalainen säveltäjä ja sanoittaja.

Impiö tunnetaan säveltäjänä, sanoittajana ja Kaija Koon entisenä aviomiehenä. Heidän yhteistyönään syntyneet albumit ovat myyneet yhteensä jo yli puoli miljoonaa kappaletta, ja heillä on useita platina- ja kultalevyjä. Yhteistyö alkoi vuonna 1993 Tuulten viemää -albumilla, josta alkoi valtava menestys levyn ollessa Suomen virallisella albumilistalla ennätyksellisesti yli vuoden. Impiön lauluilla Kaija Koo myi ensimmäisenä naislaulajana Suomessa triplaplatinaa (tämän päivän rajoilla viisinkertaista platinaa), ja pari palkittiin viidellä Emma-patsaalla. Myös seuraava levy, Tuulikello jatkoi samaa linjaa; sen ansiosta parille myönnettiin Emma-patsas ja levy oli Suomen virallisella albumilistalla viikkoja ollen vuoden myydyin suomalainen levy.

Impiö erosi Kaija Koosta vuonna 2006, mutta he ovat jatkaneet yhdessä musiikintekoa. Kaija Koo kertoo muistelmakirjassaan Taipumaton (WSOY 2021) ex-miehensä alkoholismista[1].

Markku Impiö on kansanedustaja Lauri Impiön ja virsirunoilija Leena Impiön poika[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jauhiainen, Riikka: Kaija Koon elämäkerta on rankka tarina väkivallasta, mielenterveyden ongelmista, alkoholismista – ja ennen kaikkea selviytymisestä Apu. 0.9.2021. Viitattu 28.9.2021.
  2. Päivi Ketolainen: Maailman kaunein sana. Kotimaa, 28.3.2013, nro 13-14, s. 15.-6. ISSN 0043595-13-14.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.