Markkinatrendi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patsaat härästä ja karhusta Frankfurtin pörssin edessä kuvaavat tiettyjä trendejä sijoitusmarkkinoilla

Markkinatrendeistä puhutaan usein sijoittamisen ja finanssimarkkinoiden yhteydessä. Yleensä trendit erotellaan lyhyt- ja pitkäaikaisiksi, toissijaiseksi ja ensisijaiseksi.

Käsitettä härkämarkkina käytetään pitkään jatkuneesta nousukaudesta, joka ylittää historiallisen keskiarvon. Härkämarkkinoilla odotukset ovat hyvin myönteisiä. Vastaavasti käsitettä karhumarkkina käytetään pitkään jatkuneesta laskukaudesta. Karhumarkkinoilla vallitsee pessimismi, sijoittajat myyvät mikä johtaa markkinoiden laskukierteeseen. Ehkäpä tunnetuin härkämarkkinatilanne oli valloillaan 1990-luvulla, jolloin markkinat kasvoivat ennätysvauhtia, ja joka loppui teknokuplan puhkeamiseen 2000-luvun alussa. Suurta lamaa 1930-luvulla voidaan pitää pörssihistorian pahimpana karhumarkkinatilanteena.

Pitkään jatkuneilla kasvu- tai laskukausilla tapahtuu yleensä äkillisiä lasku- tai nousupiikkejä. Niitä kutsutaan korjausliikkeiksi.

Käsitettä kuolleen kissan pomppu (engl. dead cat bounce) käytetään sijoitusmarkkinoilla tilanteesta, jolloin osakekurssi on laskenut jyrkästi ja noussut hieman sen jälkeen ylöspäin. Pessimistiset sijoittajat kuvaavat tilannetta tällä käsitteellä, joka juontuu sanonnasta jopa kuollut kissa pomppaa ylöspäin, jos se putoaa korkealta. Sitä käytti tiettävästi ensimmäisenä eräs talouslehti Financial Timesin vuonna 1985 haastattelema osakevälittäjä, jolloin Singaporen ja Malesian markkinat pomppasivat ylöspäin kovan laskun jälkeen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.