Mark Pavelich

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Mark Pavelich
Mark Pavelich
Maa:  Yhdysvallat
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Lake Placid 1980 jääkiekko

Mark Pavelich (28. helmikuuta 1958 Eveleth, Minnesota4. maaliskuuta 2021 Sauk Centre, Minnesota) oli yhdysvaltalainen jääkiekkoilija. Pelipaikaltaan hän oli hyökkääjä.

Jääkiekkoura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pavelich aloitti jääkiekkouransa 1976 Minnesotan yliopiston joukkueessa. Hän pelasi joukkueessa vuoteen 1979 saakka, jolloin hän keskeytti opintonsa voidakseen liittyä Yhdysvaltojen maajoukkueeseen. Maajoukkue menestyi 1980 talviolympialaisissa yli odotusten voittaen olympiakultaa. Seuraavan kauden (1980–1981) Pavelich kiekkoili Sveitsin liigassa HC Luganon joukkueessa. Hän osallistui myös 1981 MM-kilpailuihin.

Vuonna 1981 Pavelich aloitti NHL-uransa New York Rangersissa. Hän pelasi joukkueessa aina vuoteen 1986 saakka, mutta Ted Satorin tultua joukkueen päävalmentajaksi 1985 Pavelich ei enää sopinut joukkueen pelityyliin. Hän lopettikin uransa vuonna 1986, mutta vuoden 1980 olympiajoukkuetta valmentanut Herb Brooks sai hänet houkuteltua pelaamaan seuraavalla kaudella 12 ottelua valmentamassaan Minnesota North Starsissa. Pavelich pelasi tämän jälkeen kaksi seuraavaa kautta (1987–1989) Italiassa HC Bolzano -joukkueessa, minkä jälkeen lopetti uransa. Hän pelasi kaudella 1991–1992 vielä kaksi ottelua San Jose Sharksissa, jonka jälkeen lopetti uransa kolmannen kerran.

Elämä urheilu-uran jälkeen, terveysongelmat ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pavelich sai syytteen vuoden 2019 lopulla tapahtuneesta naapurinsa törkeästä pahoinpitelystä metalliputkella, mutta todettiin mielentilaltaan järkkyneeksi ja määrättiin tahdonvastaiseen hoitoon. Pavelichin siskon mukaan hän kärsi aggressiokohtauksia aiheuttavasta kroonisesta traumaattisesta enkefalopatiasta joka oli seurausta jääkiekkouran aikaisista lukuisista päähän kohdistuneista iskuista. Pavelichilla diagnosoitiin myös traumaperäinen stressihäiriö. Pavelichin vaimo oli kuollut tapaturmaisesti perheen rakenteilla olevassa kodissa muutamaa vuotta aiemmin minkä kerrotaan järkyttäneen Pavelichia syvästi. Teini-iässä Pavelich oli myös vahingossa haavoittanut naapuriaan kuolettavasti poikaporukan metsästysretkellä.[1]

Pavelich vapautettiin tahdonvastaisesta hoidosta kesällä 2020 ja hän jäi asumaan mielenterveyskuntoutujille tarkoitettuun hoitokotiin. Pavelich löydettiin kuolleena huoneestaan 4. maaliskuuta 2021.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. An Olympic Hockey Hero, a Violent Crime and the Specter of Brain Trauma Washington Post. 2.12.2020. Viitattu 6.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]