Mark Catesby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Catesby
Rämetulikärki (Campephilus principalis), kuvataulu Catesbyn Natural Historysta.
Rämetulikärki (Campephilus principalis), kuvataulu Catesbyn Natural Historysta.
Henkilötiedot
Syntynyt24. maaliskuuta 1682
Castle Hedingham, Essex
Kuollutjoulukuu 1749 1749 (66–67 vuotta)
Kansalaisuus Englanti
Koulutus ja ura
Tutkimusalue kasvitiede

Mark Catesby (24. maaliskuuta 1682 Castle Hedingham, Essexjoulukuu 1749) oli englantilainen luonnontieteilijä ja taiteilija.

Mark Catesbyn isä John Catesby oli lakimies ja tilanomistaja. Hänen äitinsä oli Elizabeth Jekyll Catesby. He omistivat maatilan ja kartanon Sudburyssa Suffolkissa. Luonnontieteilijä John Ray oli perheen tuttava, ja hänen kauttaan nuori Catesby kiinnostui luonnosta. Hän opiskeli luonnontieteitä Lontoossa, kunnes muutti sisarensa Elizabeth Catesby Cocken kanssa Virginian Williamsburgiin vuonna 1712. Hänen isänsä oli kuollut kuusi vuotta aikaisemmin ja jättänyt perinnön, jonka turvin sisarukset saattoivat elää. Elizabeth-sisar avioitui, vastoin suvun tahtoa, tohtori William Cocken kanssa jo ennen Virginiaan muuttoa.

Catesby matkusteli Länsi-Intian saaristossa 1712, palasi Virginiaan, ja muutti kotiin Englantiin 1719. Hän oli kerännyt siemeniä ja kasvinäytteitä Virginiasta ja toimittanut ne Englantiin Thomas Fairchildille Hoxtonin puutarhaan. Näin hänen nimensä tuli tunnetuksi Englannin luonnontieteilijöiden keskuudessa. 1722 William Sherard pyysi häntä Royal Societyn edustajana johtamaan kasvintutkimusretkeä Carolinaan. Catesby asettui Charlestowniin ja matkusteli pitkin Pohjois-Amerikan itärannikkoa ja Länsi-Intian saaristoa keräten kasveja ja lintuja. Suuren osan näytteistä hän lähetti Hans Sloanelle Lontooseen. Catesby palasi Englantiin 1726.

Seuraavat 17 vuotta Catesby vietti valmistellen teostaan The Natural History of Carolina, Florida and the Bahamas. Sen kustantajaksi saatiin Royal Societyn varakas jäsen, kveekari Peter Collinson. Catesbyn teoksessa oli ensimmäistä kertaa luontokirjojen historiassa foliokokoisia värikuvatauluja. Hän opetteli valmistamaan taulut itse. Tauluja oli kaikkiaan 220. Kahdeksassa ensimmäisessä taulussa ei ollut taustalla mitään, mutta seuraaviin tauluihin hän maalasi eläinten lisäksi kasveja. Ensimmäinen osa valmistui 1731. Helmikuussa 1733 Catesby valittiin Royal Societyn jäseneksi. Toinen osa ilmestyi 1743. Vuonna 1746 hän julkaisi täydennysosan, jossa hän kuvaili näytteitä, joita hänen ystävänsä, etenkin John Bartram, olivat lähettäneet hänelle Amerikasta. Catesby kuoli juuri ennen joulua 1749, ja hänet haudattiin 23. joulukuuta 1749.

Carolus Linnaeus otti runsaasti tietoa Natural Historysta teoksensa Systema Naturaen 10. painokseen (1758).

Catesby nimeämien kasvien tieteellisissä nimissä käytetään sen jälkeen liittettävää auktorilyhennettä Catesby.[1]

Kuvagalleria Catesbyn maalauksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Catesby, Mark (1683-1749) International Plant Names Index – IPNI. Viitattu 6.10.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.