Mark Arm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Arm
Mark Arm.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt21. helmikuuta 1962 (ikä 59)
Muusikko
Aktiivisena 1980-
Tyylilajit grunge
alternative rock
Soittimet laulu
kitara
Yhtyeet Green River
Mudhoney
Bloodloss
The Monkeywrench
Mr. Epp & the Calculations
The Thrown Ups
Levy-yhtiöt Sub Pop Records
Homestead Records
Tasque Force Records
C/Z Records
Reprise Records

Mark Arm (syntymänimeltään Mark Thomas McLaughlin) on grunge-yhtye Mudhoneyn vokalisti. Hänen myös sanotaan keksineen termin grunge kuvatakseen oman (ja muiden Seattlen rock-yhtyeiden) rock-musiikkityyliä. Hänen entistä yhtyettään, Green Riveriä, on usein kutsuttu ensimmäiseksi grunge-yhtyeeksi.

Uran alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arm astui Seattlen musiikkikuvioihin ensimmäisen kerran vuonna 1980 yhtyeellä Mr. Epp & the Calculations, joka perustettiin hänen vielä opiskellessaan Bellevue Christian High Schoolissa. Yhtye soitti ensimmäisen keikkansa vasta vuonna 1981, lämmitellen bändiä Student Nurse. Yhtyettä mainostettiin sanomalla sen olevan "huonoin bändi maailmassa". Vuonna 1982 yhtye julkaisi 7" EP:n. Seuraavana vuonna he ottivat mukaan toisen kitaristin, Steve Turnerin ja julkaisivat kasetin. Mr. Epp & the Calculations saapui tiensä päähän seuraavan vuoden lopussa. Viimeisen keikkansa hei soittivat Malfunkshunin kanssa helmikuussa 1984.

Mr. Eppin erottua Arm ja Turner (joista oli tullut läheiset ystävät) liittyivät yhtyeeseen Limp Richerds muutaman viikon ajaksi. Myöhemmin vuonna 1983 Arm ja Turner yhdistivät voimansa tulevien Pearl Jamin jäsenten Jeff Amentin ja Stone Gossardin, sekä Alex Vincentin kanssa, ja perustivat Green Riverin. Green River julkaisi kaksi EP:tä ja yhden kokopitkän albumin ennen hajoamistaan. Steve Turner jätti yhtyeen suorittaakseen loppuun collegen, ja Armin täytyi etsiä jälleen uusi yhtye. Kun Turner palasi opiskelemasta, he aloittivat Green River -sivuprojektin, The Thrown Upsin.

Mudhoney[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arm ja Turner ottivat mukaansa rumpali Dan Petersin ja basisti Matt Lukinin, joka oli soittanut aiemmin The Melvinsissä. Yhtye nimesi itsensä uudelleen Mudhoneyksi. Vuonna 1988 Sub Pop julkaisi Mudhoneyn ensimmäisen singlen, "Touch Me I'm Sick"in. Laajan kertueen ja EP-albumin jälkeen Mudhoney julkaisi bändin nimeä kantaneen albumin vuonna 1989. Heidän seuraava albuminsa, Every Good Boy Deserves Fudge ilmestyi pian sen jälkeen, juuri ennen grungen räjähdystä, jota johti Nirvanan vuoden 1991 albumi Nevermind. Vuonna 1992 Mudhoney allekirjoitti sopimuksen suuren levy-yhtiön, Reprise Recordsin, kanssa ja julkaisi Piece of Caken Albumi ei myynyt hyvin, yhtyeen taipumattoman soundin ja genren ylitarjonnan vuoksi.

Vaikka he eivät koskaan saavuttaneet joidenkin aikalaistensa mainetta, Mudhoney on yksi harvoista grunge-yhtyeistä, jotka yhä jatkavat albumien julkaisemista. Vuonna 2002 he julkaisivat Since We've Become Translucentin. Heidän uusin albuminsa, The Lucky Ones, julkaistiin toukokuussa 2008 Sub Popilla. Armin ja Mudhoneyn vaikutus grunge-musiikkiin on ollut hyvin merkittävää.

Soolo- ja sivuprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arm julkaisi soolosinglen The Freewheelin' Mar Armin vuonna 1990.

Hän oli yhtyeen Bloodloss laulaja ja kitaristi, sekä seattlelaisen superyhtyeen The Monkeywrenchin laulaja. Hän on myös vieraillut useilla albumeilla, tunnetuimmin Alice In Chainsin EP:llä Sap vuonna 1992.

Vuonna 1998 hän esiintyi elokuvan Velvet Goldmine soundtrackilla Ron Ashetonin, Mike Wattin, Thurston Mooren ja Steve Shelleyn kanssa Wylde Ratttz -nimellä.

Vuonna 2004 hän kiersi MC5:n kanssa paikaten edesmennyttä Rob Tyneria laulussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]