Mark Allen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Allen
Mark Allen vuonna 2016
Mark Allen vuonna 2016
Henkilötiedot
Syntynyt22. helmikuuta 1986 (ikä 38)
Antrim, Pohjois-Irlanti
Kansalaisuus  Pohjois-Irlanti
Snookerpelaaja
Lempinimi The Pistol
Ammattilaisena 2005–
Ranking 3 (1.10.2023)
Korkein ranking 3.
Palkintorahat £4 328 190
Korkein breikki 147 (3 kpl)
Sadan breikit 575
Turnausvoitot
Ranking-turnaukset 9
Pienet ranking-turnaukset 5
Rankingittomat turnaukset 3

Mark Allen (s. 22. helmikuuta 1986), lempinimeltään "The Pistol", on pohjoisirlantilainen snooker-ammattilainen, joka asuu Antrimissa. Allen on voittanut UK Championship-turnauksen vuonna 2022 ja The Mastersin vuonna 2018. Allen oli naimisissa maailman parhaana pidetyn naispuolisen snookerin pelaajan Reanne Evansin kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupaava nuori ja amatööriturnausten hallitsija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Allen aloitti ammattilaisuransa vuonna 2005 ja tätä ennen hän voitti useita amatööritason turnauksia, kuten Euroopan mestaruuden ja useita Pohjois-Irlannin nuorten mestaruuksia. Jo ensimmäisellä kaudellaan 2005/2006 hän eteni pääturnaukseen Maplin UK Championship- sekä Welsh Open-turnauksissa. Ensimmäisellä kaudellaan Allen oli lähellä pääturnauspaikkaa myös maailmanmestaruusturnauksessa, mutta Andy Hicks pudotti hänet tällöin jatkosta viimeisellä karsintakierroksella. Kauden päätteeksi hän sijoittui ranking-listalla sijalle 62.

Kaudella 2006/2007 Allen jatkoi vahvaa nousua ranking-listalla ollen kauden päätteeksi jo 32 parhaan joukossa sijalla 29. Kauden päättävässä maailmanmestaruusturnauksessa Allen raivasi tiensä pääturnaustasolle jo toisella ammattilaiskaudellaan, ja voitti Crucible-teatterissa ensimmäisellä kierroksella maailmanmestari Ken Dohertyn. Toisella kierroksella kuitenkin kokenut Matthew Stevens osoittautui paremmaksi. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Allen oli 16 parhaan joukossa ranking-turnauksessa.

Top 16 pelaaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2007/2008 viimeistään oli läpimurtokausi Allenille. Kauden päätteeksi hän sijoittui lajin eliittiin eli 16 parhaan joukkoon ranking-listalla. Näin seuraavalla kaudella hänen ei tarvinnut pelata lainkaan karsintaotteluita. Kauden alkupuoliskolla Allen saavutti ensimmäisen ranking-turnauksen semifinaalinsa kotiturnauksessaan Northern Ireland Trophy. Matkalla semifinaaliin Allen pudotti Graeme Dottin, Ryan Dayn sekä Gerard Greenen. Semifinaalissa Fergal O'Brien kuitenkin osoittautui vahvemmaksi. Maplin UK Championship-turnauksessa Allen pudotti Stephen Hendryn edeten 16 parhaan joukkoon, ja Honghe Industrial China Open-turnauksessa Allen eteni jopa puolivälieriin häviten kuitenkin siellä Shaun Murphylle.

Turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2008/2009 käynnistyi Allenin osalta hyvin, sillä Northern Ireland Trophy-turnauksessa hän eteni puolivälieriin saakka saavuttaen näin hyvän määrän ranking-pisteitä heti kauden alussa. Shanghai Masters ja London Royal Watches Grand Prix eivät sujuneet yhtä hyvin, sillä näissä Allen hävisi jo ensimmäisen ottelunsa. Bahrain Championship-turnauksessa Allen palasi voittojen tielle, edeten aina semifinaaliin asti, jonka voitti koko turnauksen voittaja Neil Robertson erin 6-4. Kauden päätteeksi Allen nousi listalla sijalle 11. Kesällä 2009 järjestetyssä Wuxi Classicissa Allen saavutti ensimmäisen turnausvoittonsa kukistaen puolustavan mestarin Ding Junhuin finaalissa puhtaasti 6-0 [1].

Kausi 2009-2010 sujui Allenin osalta tasaisesti, mutta ilman suurta menestystä. Kauden päätteeksi hän nousi yhden sijan listalla päätyen 10 parhaan joukkoon sijalle 10. Finaalipaikka Championship Leaguessa, jossa Marco Fu voitti erin 3-2, ei tuonut ranking-pisteitä. Kauden paras sijoitus ranking-turnauksissa oli semifinaali China Openissa, missä Ding eteni tästä ottelusta finaaliin kuitenkin vain hävitäkseen Mark Williamsille.

Allen on urallaan tienannut jo yli 4 miljoonaa puntaa palkintorahoina. [2]

Aggressiivisuutta ja temperamenttia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Allen on erittäin hyökkäävä pelaaja, eikä pelkää aloittaa lyöntisarjaa haastavalla pitkällä pussituksella. Allen on hyökkäävällä pelityylillään haastanut monta huippupelaajaa ranking-turnauksissa uransa aikana. Asiantuntijat pitävät hänen lyöntitekniikkaansa ja eritoten asentoa hieman tavallisesta poikkeavana.

Vuoden 2007 Royal London Watches Grand Prix-turnauksessa Allen aiheutti paheksuntaa lyömällä nyrkillä pöydän reunaan lyötyään mustan pallon pussiin, ja huomattuaan, että tuomari ei laittanut tätä takaisin omalle pisteelleen, koska se ei mahtunut tähän. Varsinkin vastapeluri Ken Doherty piti toimintaa epäammattimaisena ja häpeällisenä [3].

Turnausvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rankingturnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienet rankingvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bulgarian Open 2015
  • Paul Hunter Classic 2014
  • Kay Suzanne Memorial Open 2013
  • Ruhr Open 2013
  • Antwerp Open 2012

Kutsuturnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Masters 2018
  • Champion of Champions 2020
  • Wuxi Classic 2009

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Snooker Allen To Defend Wuxi Title
  2. World Snooker Player List | Mark Allen
  3. Independet Doherty appalled by Allens poor behaviour.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mark Allen.