Marjo-Riikka Mäkelä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marjo-Riikka Mäkelä (s. 7. toukokuuta 1971 Lappeenranta[1][2]) on suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja näyttelemisen opettaja. Hän on perustanut Los Angelesiin näyttelijästudion Chekhov Studio International.[3] Suomalaisessa mediassa Mäkelä mainitaan yleensä Mihail Tšehovin näyttelemistekniikan yhteydessä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkelä on juontanut Yleisradion sarjaa Kulttuuri Putiikki vuosina 1994–1996. Sen jälkeen hän työskenteli pääasiassa näyttelijänä klassisissa näytelmissä, kuten Molièren Ihmisvihaajassa, sekä moderneissa näytelmissä, kuten Peppi Pitkätossussa. Hän opiskeli Venäjän teatteritaiteen akatemiassa (GITIS)[3] ja muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän palasi näyttämölle John Irvingin romaanin Oman elämänsä sankari teatterisovituksessa[4] ja nimiroolissa Euripideen "Medeiassa".[5]

Chekhov-tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkelä on käyttänyt Mihail Tšehovin näyttelijäntyön tekniikkaa omassa työssään ja on myös ryhtynyt opettamaan sitä niin Suomessa kuin Etelä- ja Pohjois-Amerikassakin[6]. Hän alkoi soveltaa tekniikkaa opiskellessaan Venäjällä. Menetelmä korostaa omien muistojen ja kokemusten sijasta mielikuvituksen käyttöä luotaessa roolihenkilön kokemuksia[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marjo-Riikka Mäkelä