Marionetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies Prahan kadulla ja marionettinukke

Marionetti (ransk. marionette) on nukketeatterissa käytettävä nivelnukke, jota ohjataan ylhäältä päin vetelemällä ohuista langoista. Ohjauslangat on kiinnitetty nukkejen jäseniin, jotka on liitetty toisiinsa nivelillä. [1][2] Yksinkertaisessa marionetissa ohjauslangat on kiinnitetty yhdeksään paikkaan: kumpaankin jalkaan, käteen, olkapäähän ja korvaan sekä selkärangan tyveen. Lisäämällä lankoja saadaan aikaan tarkempi liikkeiden hallinta. Marionetteja pidetään eurooppalaisista nukeista kaikkein hienovaraisimpina ja vaikeimmin hallittavina. Taitavan nukkenäyttelijän ohjaamana marionetit pystyvät jäljittelemään ihmisten tai eläinten liikkeitä hyvin uskottavasti.[2] Joissakin nukeissa myös suuta tai silmäluomia voidaan liikuttaa langoilla. Marionetit on perinteisesti valmistettu puusta, yleensä lehmuksesta, joka on riittävän pehmeää veistettäväksi, mutta kuitenkin tarpeeksi kestävää.

Marionetti luo käsinukkeen verrattuna uskottavamman vaikutelman todellisesta hahmosta, sillä nukke on näkyvissä kokonaan, ja sen kaikkia jäseniä voi liikuttaa. Langat ovat yleensä ohuita ja läpikuultavia, mikä vahvistaa todellisuusvaikutelmaa entisestään.

Sanalla marionetti (tai sätkynukke) kutsutaan myös helposti johdateltavissa olevaa ihmistä, joka on pelkkä toisten tahdon välikappale.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Annukka Aikio ja Rauni Vornanen: Uusi sivistyssanakirja. Kustannusosakeyhtiö Otava 1993. ISBN 951-1-11365-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aikio ja Vornanen 1993, s. 397
  2. a b Marionette Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.9.2023. (englanniksi)