Mario Berti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Berti
Henkilötiedot
Syntynyt1881
Italia La Spezia, Italia
Kuollut1964
La Spezia, Italia
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Italia
Palvelusvuodet –1943
Komentajuudet 9. jalkaväkidivisioona Pasubio
3. ratsuväkidivisioona Principe Amedeo Duca d’Aosta
Corpo di Truppe Volontarie
Italian XV armeijakunta
Italian 10. armeija
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Kenraali
Kunniamerkit DSO, Saksan rautaristi

Mario Berti (18811964) oli italialainen upseeri ensimmäisessä maailmansodassa, Espanjan sisällissodassa ja toisessa maailmansodassa.

Hän syntyi La Speziassa yläluokkaiseen perheeseen. Perhe oli melko varakas pääasiassa isän perittyä maata La Speziasta. Berti ei avioitunut eikä hänellä ollut lapsia, mutta hänellä oli kaksi veljenpoikaa sekä sisarentytär.

Ensimmäisessä maailmansodassa hän yleni everstiksi huolimatta nuoresta iästään. Hän palveli sodan syttyessä Libyassa ja sen jälkeen 1916 Trenton rintamalla, jossa hän osallistu Asiagon taisteluun. Winston Churchill antoi hänelle brittiläisen DSO:n urheudesta taistelussa.

Espanjan sisällissodassa Berti oli kenraalin arvoisena 9. jalkaväkidivisioona Pasubion komentajana ja edelleen 3. ratsuväkidivisioona Amedeo Duva d’Aostan komentajana ennen siirtymistään vapaaehtoisarmeijakunnan komentajaksi 1937 kenraali Francon pyynnöstä. Hän johti armeijakuntaa Aragonian operaatioiden aikana. Vuodesta 1939 alkaen hän palveli Italian XV armeijakunnan komentajana aina vuoteen 1940.

Toisen maailmansodan alkaessa Berti oli Italian armeijan esikuntapäällikkönä. Espanjan sisällissotaan osallistuminen oli kuluttanut maan resursseja niin, ettei se voinut heti liittyä Saksan rinnalle. Berti ilmoitti muun muassa tämän Benito Mussolinille, joka siirsi hänet sivuun esikuntapäällikön tehtävästä.

Hänet siirrettiin Libyan lähettilääksi, ja Rodolfo Graziani otti hänen paikkansa Mussolinin luottomiehenä. Grazianin epäonnistuttua hyökkäyksessä Egyptiin Berti kieltäytyi auttamasta. Kesällä 1940 Berti määrättiin korvaamaan Francesco Guidi Italian 10. armeijan komentajana, missä tehtävässä hän vei joukkonsa Egyptiin 9. syyskuuta 1940 alkaneessa hyökkäyksessä.

Italian hyökkäys Kreikkaan esti Libyassa olevien joukkojen täydentämisen, eikä Sidi Barraniin pysähtynyttä hyökkäystä ei voitu jatkaa. Berti joutui ennen joulukuun puoleen väliin suunniteltua hyökkäystä sairauslomalle, jolloin hän luovutti tehtävänsä Italo Gariboldille.

Berti palasi komentajaksi 14. joulukuuta 1940 brittien aloitettua operaatio Compassin. Giuseppe Tellera otti 23. joulukuuta komentajuuden Bertiltä.

Berti erosi armeijasta Italian antauduttua 8. syyskuuta 1943, minkä jälkeen hän vietti loppuelämänsä La Speziassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mario Berti
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.