Marin Cureau de la Chambre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marin Cureau de la Chambre
La lumiere, 1662

Marin Cureau de la Chambre (1594 Saint-Jean-d'Assé, Ranska29. joulukuuta 1669 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen lääkäri ja filosofi. Saint-Jean-d'Assén lapsuudesta ja koulunkäynnistä ei ole tietoa. Hän toimi nuoruudessaan lääkärinä Le Mansissa. Vuonna 1630 hän muutti Pariisiin ja tutustui siellä Pierre Séguieriin, jonka lääkäri hänestä tuli. Myöhemmin hän oli Ludvig XIV:n hovilääkäri eli médecin ordinaire.[1] Kuningas oli hyvin ihastunut Cureau de la Chambren kykyihin arvioida ihmisen luonnetta tämän ulkonäön perusteella.

Marin Cureau de la Chambre tunnetaan fysiognomiaa koskevasta työstään. Vuosina 1640–1662 hän julkaisi ihmisen luonteesta ja "intohimoista" viisiosaisen tutkimuksen Caractères des passions. Hän kirjoitti paljon muistakin aiheista, kuten kädestä ennustamisesta, ruoansulatuksesta, eläinten järkeilystä, okkultismista ja optiikasta. Optiikan alalla hän tutki valoa ja väriä, valon taittumista sekä pää- ja välivärien mahdollisuutta. Hän kirjoitti myös kirjoja filosofiasta ja julkaisi käännöksen Aristoteleen teoksesta Physica.[1]

Hänestä tuli vuonna 1634 Ranskan akatemian jäsen, ja vuonna 1666 hänestä tuli Ranskan tiedeakatemian perustajajäsen. Hänen poikansa oli pappi Pierre Cureau de la Chambre (1640–1693). Vuonna 1991 astronomi Eric Walter Elst nimesi Marin Cureau de la Chambren mukaan asteroidin "(7126) Cureau".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]