Marienplatzin metroasema

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Marienplatz (asema))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marienplatz
Aseman laituri
Aseman laituri
Perustiedot
Metrolinjat U3 U6 S1 S2
S3 S4 S5 S6
S7 S8
Sijainti 48°08′14″N, 11°34′31″E
Paikkakunta München
Avattu 1. lokakuuta 1971
Rakenne
Tyyppi tunneliasema
Laituriraiteita 4

Marienplatz on Münchenin S-Bahnin ja Münchenin metron tärkeä risteysasema, joka sijaitsee samannimisen aukion alla Münchenissä.[1] Asemalle liikennöivät S-Bahnin linjat S1, S2, S4, S5, S6, S7 ja S8, sekä U-Bahnin linjat U3 ja U6.[2] Asema on yksi Münchenin vilkkaimpia, ja sitä käyttää jopa 30 000 matkustajaa tunnissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustyöt aloitettiin lokakuussa 1966, ja asema valmistui lokakuussa 1971 osana uutta S-Bahn-järjestelmää vuoden vuoden 1972 kesäolympialaisia varten. Asemalle ei tehty minkäänlaisia kunnostustöitä ennen vuotta 2003. Vuosina 2003-2006 levennettiin metron laitureita kasvavien matkustajamäärien vuoksi. Samalla laitureita korotettiin 4 cm, jotta metroon ja sieltä pois nouseminen olisi turvallisempaa.

Kerrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marienplatzin asema on täysin maanalainen. Asemalle kuuluu neljä kerrosta:

  • Ensimmäinen kerros: Ensimmäinen kerros sijaitsee Marienplatzin alla, ja sinne on sisäänkäynti jokaisesta aukion kulmasta (myötäpäivään luoteesta: Weinstraße, koillinen: Fischbrunnen/Tal, kaakko: Rindermarkt, lounas: Sendlinger Straße). Ensimmäiseen kerrokseen kuuluu ostoskäytävä, MVG:n palvelutoimisto,[2] lipunmyyntitoimisto ja sisäänkäynnit S- ja U- Bahniin.
  • Toinen kerros: Toinen kerros käsittää länteenpäin suuntautuvan S-Bahn-radan, joka koostuu yhdestä raiteesta, ja kahdesta laiturista, jotka ovat ns. "espanjalaisessa mallissa", jossa suuremmalta laiturilta noustaan kyytiin metroon, ja toisella puolella raidetta olevalta, pienemmältä laiturilta poistutaan metrosta. Olympic Parkin rautatieasema Sydneyssä kopioi tätä järjestelyä, mutta siellä on kaksi raidetta ja neljä laituria.
  • Kolmas kerros: Kolmas kerros käsittää itäänpäin suuntautuvan S-Bahn-radan, joka koostuu yhdestä raiteesta ja kahdesta laiturista, jotka niin ikään ovat "espanjalaisessa mallissa".
  • Neljäs kerros: Alin, neljäskerros käsittää kaksi metron raidetta, joiden keskellä on yksi yhteinen kaksipuolinen laituri. Hieman toista kerroksista kauempana sijaitseva neljäs kerros on yhdistetty muuhun asemaan yhdyskäytävällä.

Yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S-Bahn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki S-Bahn-linjat käyttävät Marienplatzia, paitsi S20 ja S27. Useimmat linjat pysähtyvät Marienplatzilla 20 minuutin välein, paitsi S2, S4 ja S5, jotka pysähtyvät 10 minuutin välein ruuhka-aikana.

Metro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metro käyttää Marienplatzia normaalisti 3-10 minuutin vuoroväleillä, paitsi ruuhka-aikana, jolloin vuoroväli on 2,5 minuuttia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltävä asema:
Odeonsplatz
U3 Seuraava asema:
Sendlinger Tor
Edeltävä asema:
Odeonsplatz
U6 Seuraava asema:
Sendlinger Tor