Maria Reiche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Reiche
Maria Reiche 1910.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 15. toukokuuta 1903
Dresden, Saksa
Kuollut 8. kesäkuuta 1998
Lima, Peru
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Arkeologia
Aiheesta muualla
www.maria-reiche.de ja www.maria-reiche.org/nasca/Inicio.html
Maria Reichen vahanukke Maria Reiche -museossa Nazcassa (2004).

Maria Reiche (15. toukokuuta 1903 Dresden8. kesäkuuta 1998 Lima Peru) oli saksalaissyntyinen matemaatikko ja arkeologi, joka tunnetaan Perussa sijaitsevien Nazcan maapiirrosten yhteydessä tekemästään tutkimuksesta.

Maria Reiche opiskeli matematiikkaa, maantiedettä ja kieliä Dresdenin teknisessä yliopistossa. Vuonna 1932 hän aloitti työuransa toimimalla Saksan Cuscon-konsulin lastenhoitajana ja opettajana. Vuonna 1934 hän sai käteensä kuolion ja hänen sormiaan jouduttiin amputoimaan. Samana vuonna hänestä tuli opettaja Limassa, lisäksi hän teki tieteellisiä käännöksiä. Toisen maailmansodan puhjetessa hän päätti olla palaamatta Saksaan.

Vuonna 1940 hänestä tuli yhdysvaltalaisen arkeologin Paul Kosokin avustaja. Kosok oli löytänyt Nazcan alueen maapiirrokset, ja hän ryhtyi kartoittamaan piirroksia vuonna 1946. Reiche jatkoi aiheen tutkimista sen jälkeen kun Kosok lopetti tutkimuksensa vuonna 1948.

Reiche päätteli, että piirrosten rakentajat olivat käyttäneet niitä aurinkokalenterina ja observatoriona. Viivat voi erottaa selvästi ylhäältäpäin. Reichen onnistui houkutella Perun ilmavoimat auttamaan häntä tutkimuksessa. Reiche asui enimmäkseen yksin kotonaan Nazcassa. Reiche kuvaa teoriansa teoksessaan The Mystery of the Desert. Kirjasta saamansa tulot hän käytti kampanjaan aavikon säilyttämisen puolesta ja vartijoiden ja avustajien palkkaamiseen.

Nazcan alue sijaitsee lähellä koko Amerikan mantereen kattavaa suurta tieverkostoa, Pan-American valtatietä, ja Reiche halusi suojella alueen alati kasvavalta liikenteeltä. Hän käytti suurimman osan omaisuudestaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Reichen onnistui saada Perun hallitus rajoittamaan pääsyä alueelle. Alueen lähettyville pystytettiin näköalatorni. Unesco hyväksyi alueen maailmanperintökohteeksi vuonna 1995.

Reichen terveys heikkeni vuosien varrella. Hän joutui pyörätuoliin, kärsi iho-oireista ja menetti näkönsä. Viimeisinä elinvuosinaan hän kärsi myös Parkinsonin taudista.

Maria Reiche kuoli munasarjasyöpään 8. kesäkuuta 1998 Perun ilmavoimien sotilassairaalassa Limassa. Hänet haudattiin virallisin kunnianosoituksin Nazcan alueen läheisyyteen. Hänen kotinsa on nykyään museona, jossa on hänestä ja hänen työstään kertova näyttely. Reichea ja hänen työtään kunnioitetaan myös pitämällä luentoja, joissa esitellään aluetta sekä aiheeseen liittyvää uutta tieteellistä tutkimusta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]