Maria Leopoldina (Brasilia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Brasilian keisarinnaa. Maria Leopoldine käsittelee Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarinnaa.
Maria Leopoldina 1815.jpg

Maria Leopoldina (22. tammikuuta 179711. joulukuuta 1826) oli Habsburgien hallitsijasukuun kuulunut Itävallan arkkiherttuatar, josta tuli Pedro I:n puolisona Brasilian keisarinna ja Portugalin kuningatar.

Marian vanhemmat olivat Frans I ja Maria Teresa. Hän sai hyvän koulutuksen, oli taitava kuvataiteissa ja osoitti kiinnotusta luonnontieteisiin. Hän meni naimisiin portugalilaisen prinssin kanssa edustajan välityksellä vuonna 1817 ja matkusti sitten aviomiehensä luokse Brasiliaan, mihin tämä oli paennut Napoleonin joukkoja. Aviomies osoittautui komeaksi mutta oppimattomksi, ja oli pettynyt kun Maria Leopoldina ei ollut kaunis. Pariskunta viihtyi kuitenkin yhdessä. Vuonna 1819 syntyi tytär Maria II, josta tuli Portugalin hallitsija. Lapsia syntyi lisää lähes joka vuosi. Vuonna 1825 syntyi Pedro II, joka seurasi isäänsä Portugalin hallitsijana. Maria Leopoldina kuoli keskenmenoon vuonna 1826.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leopoldina Of Austria (1797–1826) Women in World History: A Biographical Encyclopedia. Viitattu 27.4.2018.