Maria Åkerblom

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ida Maria Åkerblom (14. syyskuuta 1898 Snappertuna25. helmikuuta 1981 Helsinki) oli herätysliikkeen johtaja ja unisaarnaaja.

Maria Åkerblom Kammion sairaalassa 1924.

Maria Åkerblom syntyi ruotsinkieliseen mäkitupalaisperheeseen Tammisaaren lähellä, alkoi jo 14-vuotiaana nähdä enneunia ja saarnasi maailmanlopusta. Hän vaikutti 1920-luvulla erityisesti Kokkolan lähistöllä muun muassa Teerijärvellä ja Alavetelissä, mutta hän saarnasi myös Helsingissä. Hän sai epävakaissa oloissa huomattavan seuraajakunnan, joka luotti häneen lähes sokeasti. Hänen saarnaamislahjojaan pidettiin poikkeuksellisina, joskin unissasaarnaamista harjoittivat tuohon aikaan monet muutkin. Häntä seurannutta aatesuuntaa ja liikehdintää sanotaan åkerblomilaisuudeksi. Åkerblomin rinnalla liikkeen toisena johtajana toimi metsänhoitaja Eino R. Wartiovaara.

Åkerblom oli kiistelty persoona ja aikansa julkisuuden henkilö, josta lehdetkin kirjoittelivat. Hänen vaikeutensa alkoivat syytöksestä, joka koski rengin pahoinpitelyä. Myöhemmin häntä syytettiin takaa-ajajiensa ampumisesta, mutta herätysliikkeen satapäinen väki todisti hänen puolestaan. Hän joutui mielisairaalaan ja hänet vangittiin useita kertoja, mutta hänen onnistui toistuvasti paeta näyttävästi muun muassa liikkuvasta junasta hyppäämällä.

Åkerblom tuomittiin lopulta viideksitoista vuodeksi kuritushuoneeseen murhayrityksestä ja väärään valaan yllyttämisestä. Tuomionsa jälkeen hän asettui asumaan rauhallisesti Helsinkiin.

Åkerblom asui Meilahdessa suuressa Villa Toivolan huvilassa, joka hänen kuolemansa jälkeen muutettiin asuinhuoneistoja sisältäväksi pienkerrostaloksi.[1]

Maria Åkerblom kuoli Töölössä ja on haudattu Honkanummen hautausmaalle.

Wasa Teaterissa sai vuonna 2005 ensi-iltansa Åkerblom-aiheinen näytelmä.[2] Maria Åkerblomin elämästä on kirjoitettu useita muitakin näytelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Villa Toivola Ark-byroo, viittaus 4.2.2012
  2. Pia Ingström: En gammal skandal, men inte glömd. Hufvudstadsbladet, 15.2.2011, s. 16.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gustav Björkstrand, Maria Åkerblom : elämän ja kuoleman lähettiläs, suom. Mirja Hovila Helsinki : Schildts, 2011
  • Snickars, Peter, Under liten himmel : historien om Maria Åkerblom, Labbet, 2010
  • Gustav Björkstrand, Åkerblom-rörelsen : en finlandssvensk profetrörelses uppkomst, utveckling och sönderfall, 2. muuttamaton painos. Åbo akademis förlag (Tidningsbokhandeln, jakelija), 1990. (väitöskirja)
  • Lindqvist, Ulla: Maria Åkerbloms sekreterare (Sahlgrens, 1991)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]